PROSLAVA U NIŠU

Srbi 2013. očekuju papu Benedikta

23.05.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i zrenjaninski biskup Laslo Nemet potvrdili su na biskupskoj konferenciji u Zrenjaninu da su u Nišu započete pripreme za obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta te da na proslavi 2013. u Nišu očekuju dolazak pape Benedikta XVI, prenosi beogradski Blic

Hočevar i Nemet potvrdili su da su počeli neslužbeni razgovori o posjetu pape Srbiji.

Međutim, stav pape i Vatikana je da poglavar Rimokatoličke crkve ne dolazi u neku državu ako većinska crkva s time nije suglasna, piše Blic. Dakle, papa iz protokolarnih razloga još očekuje poziv poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Papa bi trebao doći na obilježavanje 1700. obljetnice Milanskog edikta kojim je 313. godine car Konstantin uveo slobodu vjeroispovijesti i prekinuo progon kršćana u Rimskom Carstvu.

Navodi se da je Srbija već nekoliko puta upućivala poziv papi da posjeti Srbiju. Posljednji put to je učinio predsjednik Srbije Boris Tadić

Do susreta poglavara Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve skoro je došlo prilikom papinog posjeta Banjaluci 2003. godine. Međutim, lokalni organizatori napravili su pogrešku i proslavu su zakazali u katoličkom samostanu u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno nekoliko stotina Srba.