DRŽAVA I GRAD OTEŽU, ŠTAKORI NAPADAJU

Sramota: Pogledajte gdje borave splitski beskućnici

08.01.2014 u 15:52

  • +3

Pogledajte gdje borave splitski beskućnici

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Bionic
Reading

Splitsko prihvatilište za beskućnike na Zlodrinoj poljani, mjesto na kojemu udruga MoSt gotovo petnaest godina brine o nesretnicima bez krova nad glavom, doslovno se raspada. Smješteno u ionako neadekvatnim prostorima, pretrpano prihvatilište doživljava poplave prilikom svake kiše, a ovih dana pojavio se dodatni problem - zbog štakora je morala biti bačena ogromna količina donirane hrane

'Nikad nismo imali više donacija nego ovog Božića, ali zbog straha od zaraze morali smo se riješiti dosta prehrambenih proizvoda i većine odjeće. Očajni smo', rezigniran je Drago Lelas iz MoSta. Ova udruga uspijeva zbrinuti dvadesetak splitskih beskućnika u svojim prostorijama, no izvan njih je još najmanje 13 osoba. Samo danas, u srijedu, institucije su ih obavijestile o nova tri slučaja.

Fotografije dramatičnih uvjeta koji vladaju u prostoru na Zlodrinoj poljani Lelas je objavio na svom Facebook profilu, ali nije želio dodatno komentirati situaciju 'jer je vruće glave i mogao bi planuti'. MoSt je, inače, jedna od najuspješnijih i najprepoznatljivijih splitskih udruga, s desecima provedenih humanitarnih i volonterskih akcija.


Još prošlog ljeta ministrica Milanka Opačić i gradonačelnik Ivo Baldasar obećali su da će Split dobiti novo prihvatilište u Gundulićevoj ulici, gdje je donedavno bio smješten Centar za socijalni rad. Ministarstvo je trebalo objediniti vlasništvo nad tim prostorom i potom ga dati na korištenje Gradu Splitu, a Baldasar je najavio da će raspisati javni natječaj za 'provođenje programa zbrinjavanja beskućnika' - iako nije baš jasno tko bi mogao raditi taj posao osim udruge koja se njime bavi petnaest godina.

Do danas nema ni prostora ni natječaja, a za mnoge nesretne Splićane ni pristojnog krova nad glavom...