FUZIJA NA POMOLU

SPTV postaje sportski servis HRT-a?

26.09.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Sportska redakcija HRT-a i Sportska televizija (SPTV) mogle bi, ako dvije kuće pronađu zajednički jezik, biti objedinjene, a SPTV postao bi sportski servis HRT-a

Ideja je potekla od Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koji je kao osnivač i vlasnik SPTV-a prema Prisavlju uputio memorandum u kojem objašnjavaju kako bi kroz tvrtku HOO TV bio uspostavljen jedinstveni, specijalizirani sportski program u Hrvatskoj.

'Interes je obostran, a o kojem bi obliku sve moglo egzistirati tek treba vidjeti. Za objedinjavanje redakcija još je prerano, ali nije isključeno da bi se u budućnosti i to moglo dogoditi.

HRT i SPTV već su surađivali na projektu Olimpijskih igara u Londonu i građani Hrvatske bili su jedini u svijetu koji su mogli vidjeti sve prijenose. Ista suradnja će biti i na ZOI u Sočiju. U nešto drugačijem obliku bila je suradnja za netom završeni Eurobasket u Sloveniji', kazao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

Prvi čovjek krovne sportske udruge drži kako bi se suradnjom ukupan fond sati praćenja sporta povećati s 8500 sati za dodatnih 900 sati na nacionalnim televizijama uz isti proračun novca te da bi s televizijom 24/7/365 najviše profitirali građani koji bi dobili više sporta za iste novce.

Prostor u zajedničkom djelovanju vidi i na marketinškom tržištu jer bi se pojedini paketi mogli nuditi s opcijom zajedničkog emitiranja na HRT-u i SPTV-u (oni imaju na pravo na 12 minuta reklama op.a), što predstavlja dodatan iskorak na tržištu medijskog oglašavanja što predstavlja zajednički prihod HRT i SPTV.

'Danas se zna dogoditi da HRT otkupi paket pojedinih sportskih prava koja nema gdje emitirati i umjesto, govorim napamet, 50 sati tenisa iz Wimbledona, oni emitiraju pet, a ostalo propadne', ističe Mateša i dodaje da je SPTV-u zanimljiva i sportska arhiva HRT-a 'jer ima djece koja nisu nikad imali prilike vidjeti nijedno finale Goran Ivaniševića iz Wimbledona'

I dok je interes SPTV –a jasan, jer bi im 'fuzija' dobro došla, budući da su dvije posljednje godine završili u minusu od 37,9 milijuna kuna, na HRT-u za sada na cijelu priču gledaju suzdržano, ali ne odbijaju mogućnost da do nekog oblika suradnje dođe.

'Prvi preduvjet za definiranje budućih programskih i poslovnih poteza HRT-a je definiranje trogodišnje programske sheme. Za bilo kakve aktivnosti oko sportskog programa ili bilo kojeg drugog segmenta programa ili poslovanja radit će se studija isplativosti ulaganja a tek potom donositi poslovne odluke', stoji u odgovoru dobivenom iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.