SINA I SESTRU U GENERALE

Sprema se odlazak 'dragog vođe'

28.09.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja jučer je napravila još jedan važan korak u prijenosu vlasti unutar jedine komunističke dinastije na svijetu. Uoči održavanja kongresa Stranke radnika, prvog u posljednjih 30 godina, komunistički je vođa Kim Jong-il generalom imenovao svog najmlađega sina i potencijalnoga nasljednika, Kim-Jong-una. Vijest je objavila službena agencija KCNA

Tzv. dragi vođa, također je imenovao generalicom i jedinu sestru, Kyong-hui.

Imenovanje Kim Jong-un objelodanjeno je nekoliko sati nakon što je južnokorejski list Chosun Ilbo izvijestio da je sjevernokorejska vojska, koja broji 1,2 milijuna vojnika, izabrala mogućeg nasljednika za važan sastanak vrha partije zakazan za danas.

Analitičari iz Seula tvrde da novi tijek događaja pokazuje da nema neslaganja u redovima partije i vojske. Sve pokazuje kako će se ponoviti scenariji iz 1994. kada je Stranka radnika 'predložila' sadašnjeg vođu Kim Jong-ila za nasljednika pokojnog oca nacije Kim Il-sunga, to jest da će stranka 'izabrati', kako se vjeruje, trećeg sina za novoga vođu koji bi trebao zamijeniti oca, ozbiljno bolesnog nakon moždanog udara kojeg je pretrpio 2008. godine.

Tajnovitost sjevernokorejskog režima tolika je da se čak ne zna ni točna dob Kim Jong-una. To dovodi do svakojakih spekulacija pa je tako ovih dana bivša ministrica obrane Japana Yuriko Koike ustvrdila za kineski tisak da bi novi vođa Sjeverne Koreje mogla čak biti i sestra Kim Jong-ila, nova generalica Kyong-hui.