POŽAR U LISINSKOM

Sporotinjajuće stolice i dim spasili dvoranu

02.10.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Još uvijek nije poznat uzrok požara u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u kojem su izgorjela dva reda stolica i stotinjak kvadrata parketa, kao ni ukupna šteta koju je on prouzročio

Famozne stolice

Stolice, čiju su kvalitetu hvalili gradski oci jer su upravoone spasile Lisinski, svojedobno su bile u središtu afere. Naime,posao zamjene stolica u koncertnoj dvorani dobio je poduzetnik ŽeljkoŠelendić, Bandićev dobar prijatelj, bez javnog natječaja iako je posaovrijedio više od 2.000.000 eura. Kad je izbio skandal, grad jebrže-bolje raspisao javni natječaj s takvim rokovima da ih je jedinoŠelendić mogao ispuniti jer su stolice već odavno bile napravljene.

Dvoranu Lisinski u petak je ujutro sa svojim suradnicima i ravnateljem dvorane Draženom Siriščevićem obišao gradonačelnik Milan Bandić. 'Možemo jedino zahvaliti dragome Bogu da se više toga dogodilo, a navodno su kvaliteta stolaca, tinjajuća vatra i dim onemogućili veću havariju', objasnio je razvoj situacije gradonačelnik Bandić.

Bandić je sretan što nije izgorjelo više od 43 stolca, odnosno što je izbjegnuta veća katastrofa. 'Sa žaljenjem možemo konstatirati da ćemo imati još dodatnog posla ne samo ovi ljudi koji rade na sanaciji azbesta, nego i na sanaciji parketa i stolaca', ustvrdio je gradonačelnik. Ravnatelj dvorane Dražen Sirišćević se nada da će, unatoč nepredviđenoj nevolji, radovi ipak biti gotovi do 16. listopada, za kada je predviđeno održavanje koncerta.

Policija još uvijek obavlja uviđaj, a nije ni poznata kolika je šteta koju je prouzročio požar.

'Sumnja na to što je uzrok požara ima svakakvih, ali ne bi ništa kalkulirao jer to nema smisla', rekao je Sirišćević. Štetu nije želio procijeniti ni on, ni gradonačelnik Bandić. 'Štetu, evo, možete procijeniti sami. Parket i stolice. Ne znam koliko će nas stajati alpinisti koji će pomoći u čišćenju dvorane', rekao je Siriščević, a Bandić se nadovezao: 'Šteta je 43 nova stolca i 120 četvornih metara parketa. Sada izračunajte.'

Koliko jedan stolac košta, kako bi novinari napravili izračun, obavijestit će nas na vrijeme jer to je bilo previše od stručnog konzilija tražiti u tom trenutku. Prema Bandićevim riječima, stručnjaci o šteti ne mogu dati ni okvirnu predodžbu. Sreća je što imaju sto komada stolica na lageru. 'A ove ćemo dati popraviti, pa će ove biti rezervne', objasnio je gradski 'ministar kulture' Duško Ljuština.