prijava članice MOŽEMO!

Sporan je i mural posvećen Zvonimiru Bobanu i legendarnoj utakmici Dinamo-Crvena Zvezda iz 1990.?

29.10.2021 u 22:20

Bionic
Reading

Nakon spornog uklanjanja murala na HEP-ovoj trafostanici na Laništu koja je uzburkala političke duhove u Zagrebu, na društvenim mrežama širi se dopis kojim se u pitanje dovodi sudbina još jednog murala – onog na OŠ Savski Gaj posvećenog legendi hrvatskog nogometa Zvonimiru Bobanu i utakmici Dinamo-Zvezda koju neki nazivaju simboličkim početkom Domovinskog rata

Privremeni svjetonazorsko-politički mir u Zagrebu nakon uklanja murala kojeg su izradili pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys na zagrebačkom Laništu, je nagrizen.

Mural na Laništu prijavio je predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad Tomislav Vukoja koji dolazi iz redova Možemo!

Mural je potom HEP uklonio jer je Vukoja podnio prijavu zbog motiva osuđenog generala Slobodana Praljka čiji je lik bio iscrtan na jednoj stranici trafostanice.

No, nije samo Praljak izbrisan, već i murali posvećeni Vukovaru i legendarnoj 204. vukovarskoj brigadi.

Iste je večeri novi mural posvećen Vukovaru osvanuo na trafostanici, a iz Grada su se pravdali da su ih u HEP-u krivo shvatili i prebrisali sve četiri strane trafostanice, a ne samo onu s likom generala Praljka.

  • +7
Mural BBB-a na Laništu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Danas je pak društvenim mrežama proširilo mail koji je Katarina Jovanović, također članica stranke Možemo! Koja je na lokalnim izborima branila boje te stranke za mjesni odbor Remetinec, osvanuo njezin dopis Vijeću roditelja OŠ Savski Gaj.

'Smatrate li neprikladnim da se na odgojno-obrazovnoj ustanovi nalazi mural na kojem jedna osoba nogom zamahuje na drugu? Molim vas da me ne krenete sada učiti povijest i objašnjavati priču, jako dobro znam tko je na slici i sve oko toga. Moje pitanje je vrlo jednostavno: Ima li mjesta nasilju bilo kakve vrste na zidovima odgojno-obrazovne ustanove?, napisala je Jovanović u mailu.

Na muralu je, kako je vidljivo s fotografije nacrtana poznata scena koja se zbila 13. svibnja 1990. godine na stadionu Maksimir na utakmici između Dinama i Crvene zvezde.

Nakon napada srbijanskih navijača iz skupine Delije predvođenih zloglasnim Arkanom na navijače Dinama, interventna policija primijenila je silu na domaćim navijačima. Legendarna se pak scena odvila na travnjaku Maksimira kada je tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban napao policajca.

Dinamo-Crvena zvezda 13.5.1990. Izvor: Društvene mreže / Autor: Kratkopisi