OSVRT VEDRANA BRKULJA

Što je važnije, bespravni mural ratnom zločincu na Laništu ili dug Zagreba od 8,2 milijarde kuna? Dileme nema

29.10.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Zagreb grca u dugovima, poskupljenja komunalija su neizbježna, ali bespravno nacrtani mural posvećen ratnom zločincu Slobodanu Praljku i Vukovaru ponovno je pobudio niske strasti. Društvene mreže su se užarile te partizani, ustaše, četnici, komunisti, Hrvati i Srbi ponovo ratuju

Konsolidirani dug Grada Zagreba iznosi 8,2 milijarde kuna, od čega 4,9 milijardi otpada na dug Zagrebačkog holdinga, a dospjele neplaćene obaveze prema dobavljačima su sa zadnjim danom lipnja bile 860 milijuna kuna.

Podatak koji je u četvrtak iznio gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!) trebao bi zabrinuti svakog građanina ovog grada jer taj dug neminovno znači poskupljenje komunalnih usluga, slabiju kvalitetu života... Ali kako kod nas obično biva, malo koga je briga za to. Zato se oko brisanja bespravno nacrtanog murala posvećenog Vukovaru i osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku na HEP-ovoj trafostanici na Laništu digla, štono bi se reklo, kuka i motika.

Jedna televizija čak je poslala ekipu da uživo izvijesti o tome kako su se BBB-ovci okupili i odlučili ponovno nacrtati posvetu Gradu Heroju. Posvetu kakvih ne manjka u Zagrebu. Štoviše, jedan vrlo sličan onom na Laništu nalazi se na uglu Ulice grada Vukovara i Nove ceste. I nije sporan grafit Vukovaru. Problem na Laništu bio je Praljak i činjenica da je nešto napravljeno bez dozvole iako su BBB-ovci tvrdili suprotno, ali ih je HEP demantirao, navodeći da je i mural posvećen Vukovaru napravljen bez dozvole.

  • +7
Mural BBB-a na Laništu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

I sad se po društvenim mrežama razvlači onoga tko je prijavio, ali i komunalnog redara koji je radio posao za koji je plaćen. Činjenica da netko radi svoj posao naišla je na osudu političke desnice i komentatora po društvenim mrežama jer je, eto, od svih grafita u išaranom Zagrebu obrisan baš taj. Ponovno su u igri ustaše, partizani i četnici, komunisti iz Možemo...

I Vukovara se svi opet sjećaju uoči obljetnice na način na koji ne bi trebalo. U gradu u kojem Vukovar ima dvije ulice. Vukovarsku u Dubravi i žilu kucavicu u centru - Ulicu grada Vukovara.

Mural BBB-a posvećen Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

A dug od 8,2 milijarde kuna? Njega se već danas nitko ne sjeća. Čak ni HDZ, koji je sudjelovao u njegovu kreiranju, pa se šef zagrebačkog ogranka Mislav Herman čudio otkud dugovi za režije i prehranu školama i tvrdi da na njega nisu upozoravali jer novine nisu pisale o njemu!?

Zagrepčani ga već osjećaju, a osjetit će ga vrlo skoro i jače. S muralom i bez njega.