RANG LISTA

Splitsko sveučilište najbolje u regiji dok zagrebačko sve više tone

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 11.02.2019 20:30
  • Objavljeno 11.02.2019 u 20:30
Zgrada Sveučilišta u Splitu

Zgrada Sveučilišta u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Na ljestvici Times Higher Education (THE), koja je rangirala sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. Sveučilište u Splitu je prema njihovu izračunu najbolje u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Pri rangiranju ocjenjuju se, između ostaloga, kvaliteta podučavanja, istraživanja, otvorenost prema internacionalizaciji, citiranost i industrijski dohodak, a indikatori su prilagođeni tako da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. rastućih ekonomija.

Listom za 2019. obuhvaćena su 442 sveučilišta iz 43 zemlje. Sveučilište u Splitu svrstano je na 124. poziciju dok najveće hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu, ponovno debelo zaostaje za splitskim te se na novoj THE ljestvici našlo na zbirnoj poziciji između 251. i 300. mjesta, presno portal Srednja.hr.

U odnosu na prošlogodišnju THE ljestvicu sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija, oba hrvatska sveučilišta pala su za nekoliko mjesta. Splitsko se u 2018. nalazilo na 107. mjestu dok se zagrebačko smjestilo na zbirnu poziciju od 201. do 250. mjesta.

Kada je riječ o susjednim nam zemljama, Sveučilište u Ljubljani našlo se na 134. mjestu, a ono u Mariboru na 182. Beogradsko sveučilište je 189. na ovoj posljednjoj THE ljestvici.

Najbolje sveučilište iz zemalja rastućih ekonomija je kinesko Sveučilište Tsinghua, a slijede ga Sveučilište u Pekingu i Sveučilište Zhejiang.

Ovo je samo još jedna ljestvica u nizu na kojoj Sveučilište u Splitu drži primat u našoj zemlji.

  • +10
  • +7

Ministarstvo branitelja i Sveučilište u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!