novi obrat

Splitski župan Boban okrenuo priču, sad tvrdi da nema veze s požarom na setu američkog filma: Ne bojim se prijava

02.05.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban okrenuo je priču i tvrdi kako on ne stoji iza požara u kojem je proije 15-ak godina u Solinu izgorio set američkog horor filma 'Omen 666'

Podsjetimo, Boban se prije nekoliko dana u neformalnom razgovoru, što su snimili novinari, pohvalio pred ministricom turizma Nikolinom Brnjac da je inscenirao požar. Sad tvrdi nešto drugo.

'Ja i ne znam stvarno tko je taj koji je te dvije daske nagorio, ali znam da sam taj koji je spriječio eskalaciju na tom svetom mjestu', tvrdi sada Boban, javlja RTL.

Snimka djeluje potpuno suprotno, djeluje kao priznanje?

'Pa dobro, to je bilo u neformalnom druženju i onako polušaljivim tonom je to napravljeno. Jer kad sam rekao inscenirao, niti je mene tko zvao, niti sam ja koga zvao. Ja sam rekao, evo, postoji mogućnost da se to dogodi', tvrdi sada Boban.

A ono što je za župana - šala, sada provjerava policija koja je tada stigla na već ugašeno požarište. Najavili su ispitati slučaj, pa i župana. 'Ne, ja se ne bojim nikakvih prijava. Ali ako su te vrijednosti u pitanju, evo me, tu sam', kaže Boban.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Na kraju je zbog požara nastala šteta od pola milijuna dolara, filmska ekipa je napustila Hrvatsku, a odahnula je i lokalna nadbiskupija koja je tražila zaustavljanje snimanja filma. A mogao bi odahnuti i župan jer je za ovo djelo predviđena kazna zatvora do pet godina, što znači da sve ide u zastaru.

Tog požara, ali još više - ogromne štete koja je incidentom učinjena razvoju filmske produkcije u Hrvatskoj, prisjetio se u razgovoru prvi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

'Mi se nismo bavili požarom, bavili smo se činjenicom da smo ostali bez jedne velike mogućnosti. To je bila gotovo nevjerojatna prilika. I onda se pojavila mogućnost da konačno dođe velika produkcija i to je završilo potpunom blamažom. Mislim da smo izgubili šest ili sedam godina razvoja', rekao je Hribar.

'Kako bi to izgledalo da se ona dinamika koja je krenula s Game of Thronsom 2012., a koja je donijela neku milijardu kuna u sljedećih četiri, pet godina, da je krenulo šest - sedam godina ranije? Ne znam? Puno toga bi bilo drugačije da župan nije tako brz na šibicama', zaključio je Hribar.