slučaj istražuje policija

Koproducent filma kojeg je 'minirao' splitsko-dalmatinski župan: 'Znao sam da je požar podmetnut. Nikakav mali Sotona nije trebao izaći iz groba sv. Dujma!‘

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 09:25
  • Objavljeno 02.05.2021 u 16:33
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i ministrica turizma Nikolina Brnjac

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i ministrica turizma Nikolina Brnjac

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Znao sam i onda da je požar podmetnut na nečiji poticaj, to nije moglo biti slučajno. Nastala je velika medijska halabuka oko tog snimanja, a sve je pogrešno shvaćeno. Ne znam u ovom trenutku hoću li tužiti, ali ako hoću bit će to zbog gubitka ugleda i budućih poslova', ispričao je Mario Ivezić, hrvatski scenograf i vlasnik zagrebačke tvrtke Moj film koja je kao koproducent radila na “kontroverznom” snimanju američkog filma “Omen 666” prije 15 godina u Solinu

Priča oko snimanja horor filma američkog filmskog studija 20th Century Foxa iz 2005., na lokalitetima na Manastirinama u Solinu, aktualizirana je nekidan kada je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, a tada solinski gradonačelnik, priznao da je on inscenirao požar na setu tog filma kako bi s lokacije otjerao američke filmaše jer su oni planirali snimati scenu lika sotone kako izlazi iz groba sv. Dujma, piše Jutarnji list.

Boban je, kako se u nedjelju doznalo, sada pod izvidima policije zbog tog slučajnog priznanja (snimila ga je kamera fotoreportera Cropixa dok je anegdotu prepričavao ministrici turizma Nikolini Brnjac), a podiže se i pitanje potencijalnih tužbi uključenih filmaša.

'Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali izać s crnon rukom, mali đava', prepričavao je nekidan kroz smijeh.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Požar koji je onda nastao izazvao je štetu od pola milijuna dolara, odnosno oko 2,5 milijuna kuna, kako je onda tvrdio redatelj filma John Moore. Potvrđuje to i Ivezić, čiju je tvrtku Moj Film (prije MHM Ivezić) zaposlio 20th Century Fox na poslovima scenografije i produkcije, govoreći da je reputacijska šteta za njega, ali i Hrvatsku bila ogromna poslije tog događaja.

'Možete zamisliti kako je to izgledalo kada smo morali javiti redatelju da je zbog vjerske histerije zapaljen set. On nije mogao vjerovati, mislio je da se šalimo. Znam da je 20th Century Fox onda razmatrao tužbu protiv Hrvatske, a tražio bi čak dva milijuna dolara odštete, raspitivali su se, ali su na kraju odustali. Shvatili su da bi ih to sve više koštalo nego da puste cijelu priču', prisjeća se scenograf Ivezić dodajući da je financijska šteta za njega bila minimalna, oko 150.000 kuna u honorarima, ali da, ako će sada ići u tužbu protiv Hrvatske, onda će to biti zbog gubitka ugleda i svih potencijalnih poslova.

Američka kuća 20th Century Fox, srećom, onda nije tužila njegovu tvrtku. Nisu imali osnove, veli Ivezić, jer su sve napravili uredno - ishodili su sve dozvole za snimanje, zbrinuli filmsku ekipu do 28 ljudi po hotelima i složili filmski set. Konkretno, na tom se setu trebalo snimati arheološko nalazište, a ne kako su medijski napisi tvrdili da će na Manastirinama, na Peristilu i oko crkve sv. Dujma iz groba izlaziti antikrist i Sotona!

'Imali smo postavljene daske, skele, koloture, alat jer smo u Solinu trebali snimati scenu arheološkog nalazišta u Izraelu, a ne ono što se pričalo da mali, Sotona, izlazi iz groba. Cijelo se snimanje poslije toga prebacilo u Češku i Italiju', priča, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!