sve ispričao ministrici turizma

Splitsko-dalmatinski župan priznao da je inscenirao požar kojim je otjerao američku filmsku ekipu: 'Narod se diga na noge. To je bija film Omen 666, Demien, sotona mala...'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 09:25
  • Objavljeno 01.05.2021 u 20:34
Blaženko Boban i Nikolina Brnjac

Blaženko Boban i Nikolina Brnjac

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban ispričao je nedavno ministrici turizma Nikolini Brnjac kako je inscenirao paljevinu seta za američki horor film 'Omen 666' koji se, prije 15-ak godina, trebao snimati na lokalitetima na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri

Ima tome nekih petnaestak godina kad se u Splitu digla velika "bura" protiv snimanja scena za horor film ’Omen 666’ u produkciji američkog "20th Century Foxa" za koje je bilo planirano da se snimaju na lokalitetima na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su američki filmaši u prosincu 2005. godine, odnosno tvrtka MHM Ivezić d.o.o. iz Zagreba koja je tada radila za njih, prvotno dobili odobrenje Ministarstva kulture iz Zagreba i rješenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu za snimanje na navedenim lokacijama, nakon što se na noge "digla" Nadbiskupija splitsko-makarska, uputivši službenu žalbu, odobrenje je povučeno.

Tada je, pisali su mediji, nepoznat netko podmetnuo požar i zapalio postavljeni set u Manastirinama.

Irski režiser John Moore ispričao je u ožujku 2006. za "The Irish Times" kako je set filma bio vandaliziran i spaljen te da je premještanje seta produkciju stajalo pola milijuna dolara te je uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju. Splitska policija utvrdila je da je požar podmetnut, no počinitelj nikad nije pronađen i sve je palo u zaborav.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

A onda je prije nekoliko dana Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski ispričao aktualnoj hrvatskoj ministrici turizma Nikolini Brnjac, kao zanimljivu anegdotu, da je zapravo on inscenirao paljevinu i na taj način uvjerio tadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića da povuče izdana odobrenja za snimanje. Župan Boban, ministrica Brnjac i Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina obilazili su, u pratnji svojih suradnika, u petak 30. travnja područje Salone gdje bi se početkom svibnja trebao održati Europski bacački kup koji će okupiti 564 sportašice i sportaša iz 44 zemlje.

U ugodnom čavrljanju između protokolarnih obaveza župan Boban, a sve je zabilježila i kamera fotoreportera Cropixa, počeo je priču dok ga je ministrica uljudno slušala.

'Bio je sklopljen neki ugovor sa strane Ministarstva da će neka američka koprodukcija snimati ovdje film... Oni su to sve stavili, ja sam bio tada gradonačelnik... To je bilo negdi 2007. ili 2008. je l' tako?' - priupitao je župan jednu od svojih suradnica te je nastavio dalje:

  • +10
  • +7

Blaženko Boban i Nikolina Brnjac

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali, evo ona (suradnica - op.a.) će me korigirati, izać s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para... Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci...

Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u 7 ujutro ispred ureda, je l', ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira', govori ponosno župan Boban ministrici Brnjac.

U daljnjem razgovoru župan pojašnjava ministrici da jedna njegova suradnica sve to zna na što mu ona, očito shvativši da su tu novinari koji sve snimaju, govori da 'to sad i drugi mogu saznati'.

'Ona je sudionik toga, na njezinu inicijativu je sve to - govori župan u šaljivom tonu, a svi se okupljeni grohotom smiju. Jedan od ljudi iz društva joj dobacuje smijući se: 'Ne sićate se, ne sićate se...'

'Ne sića se, ali meni to nije problem jer ja iman 61 godinu, puno san se u životu namora i natreba. Ja više ništa ne moran i ne trebam, nego govoriti samo istinu. I tako ja s njim (Biškupićen) pričam, nikako ga nagovoriti, a onda zvoni telefon.

Kažem ja: "Ministre zapalilo se izgleda sve...". To sve ode bilo pod daskan (okreće se Boban oko sebe i pokazuje ministrici Brnjac koja se osmjehuje)... Kako bilo, on (Biškupić) je da nalog (rukama plješće Boban) i oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto...', završio je svoju priču župan Boban.

Župan Bobana i službeno je za Slobodnu Dalmaciju komentirao svoj razgovor s ministricom.

'Iako sam to ispričao u šaljivom tonu, doista se radi o istinitom događaju. Naime, dok sam obnašao dužnost gradonačelnika grada Solina na području Manastirina, dijelu starokršćanske Salone, jednim od najvećih starokršćanskih groblja pod vedrim nebom, trebale su se snimati scene filma „Omen 666“. Jedna od scena je trebala biti gdje lik sotone izlazi iz groba sv. Dujma. Tu informaciju sam saznao od naših revoltiranih građana koji su u jednom trenutku pokušali zapaliti takvu scenografiju.

Tada sam odlučio kao čelni čovjek grada Solina intervenirati kod tadašnjeg ministra kulture gospodina Bože Biškupića te izraziti svoje protivljenje i u konačnici spriječiti takav pokušaj oskrvnuća groba sv. Dujma, smatrajući da bi se takvim scenama zasigurno grubo povrijedili osjećaji svih vjernika. Bez obzira što snimanje takvih filmova donosi i znatnu financijsku korist, smatram da postoje neke stvari i situacije u životu koje se ne mogu mjeriti novcem. Smatram da sam ispravno postupio, te i dalje stojim pri tom stavu', pismeno je odgovorio župan Blaženko Boban.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!