ZBOG ŠTETE TURIZMU

Splitski studenti traže odgodu gay parade

07.06.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Studentska incijativa 'Split misli' današnjim je priopćenjem za javnost pozvala ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da odgodi gay paradu zakazanu za 9. lipnja jer smatraju da prijeti opasnost od fizičkog nasilja i da bi negativne posljedice mogle naštetiti turizmu u Dalmaciji

'Studentska inicijativa 'Split misli' javno poziva ministra Ostojića da iskoristi zakonsku mogućnost i svojom političkom odlukom odgodi ovogodišnji Pride, jer bi u suprotnom njegova politička odluka uvelike naštetila ugledu RH i njenih građana. Zatvarati oči i glumiti sljepoću pred izglednim i veoma vjerojatnim fizičkim nasiljem, izjavljivati kako ministar vjeruje da do nasilja neće doći, a šalje 300 policajaca više nego prošle godine, jest politički neodgovorno, nepromišljeno i nedopušteno u zemljama visoke demokracije koje su nam uzor', navodi se u priopćenju što ga je potpisao koordinator Studentske inicijative 'Split misli' Bruno Petrušić.

Obrazlažući razloge zahtjeva za odgodom splitske gay parade Studentska inicijativa 'Split misli' ističe kako nije provedena šira javna rasprava, niti su mjere dosadašnje edukacije dostatne da Pride prođe bez fizičkog, ali, kako navode, i svakog drugog nasilja.

'Stoga pozivamo i prozivamo ministra Ostojića na političku odgovornost ukoliko do bilo kakvog nasilja u subotu (9. lipnja) dođe te mediji budu negativno izvješćivali o Splitu i njegovim građanima jer će onda ministar, skupa s Vladom koja ga podržava, biti politički odgovoran pošto je jednom političkom odlukom mogao sve to spriječiti', ističe se u priopćenju.

Studentska inicijativa 'Split misli' također zahtijeva da se novčana sredstva koja će se utrošiti za održavanje javnog reda i mira i organizaciju gay povorke dodijele Sveučilištu u Splitu, studentima i udrugama civilnog društva u svrhu edukacije građana Splita i Dalmacije o tom pitanju.

'Nije dovoljno jasno i snažno artikuliran zahtjev za osudom bilo kakvog oblika nasilja koje ugrožava naše društvo i građane, a i materijalnu imovinu', navode studenti u priopćenju. Napominje se kako 'nije sazrelo vrijeme za Gay pride u Splitu', te će vjerojatno ovogodišnji, kao i prošlogodišnji Pride, u svijet poslati sliku o Splitu i Hrvatskoj koja može naštetiti i državi njenim građanima, te će imati mnoge negativne posljedice po sve nas i turizam, od kojeg Dalmacija živi.