ivan urlić

Splitski neuropsihijatar o pucnjavi na Markovu trgu: 'To je bio izraz osobnog očaja mladića iz Kutine'

12.10.2020 u 17:18

Bionic
Reading

Od početka ove godine hrvatsku javnost su posebno potresla tri izrazito nasilna događaja koja su počinila tri mladića. Mladići od 15 do 25 godina života

Prvo je u Splitu u siječnju Filip Zavadlav ubio iz automatske puške trojicu mladih ljudi. Potom je, ponovno u Splitu, 15-godišnjak do smrti nogama "iscipelario" baku od 89 godina, koja mu je na svoju nesreću otvorila vrata svoga stana. I na kraju, 22-godišnjak iz Kutine je iz automatske puške teško ranio policajca, i to u centru hrvatske političke moći, na Markovom trgu, da bi potom prsudio sam sebi, piše Slobodna Dalmacija.

Prof. dr. sc. Ivan Urlić, splitski neuropsijihatar komentirao je poruku koju je mladić iz Kutine ostavio neposredno prije pucnjave na Facebooku u kojoj je napisao "dosta prevare i gaženja ljudskih vrijednosti" te je istaknuo da za to netko mora odgovarati.

'Višeznačna je to poruka, koja dovoljno govori o njegovom unutarnjem stanju, a onda možemo uvijek razmišljati koliko stanje u društvu može utjecati na pojedinca. Kada su u pitanju stalne prijetnje za zdravlje, kao što je sada situacija, u doba pandemije covida-19, pa stalne ekonomske prijetnje, pa nemogućnost zapošlavanja i još mnogo toga, onda svima postaje jasnije zašto se događaju ovakve stvari, pogotovo ukoliko se radi o labilnijoj osobi. Naravno, mi o počinitelju ovog nedjela ne znamo dovoljno i ne znamo je li u pitanju duševni bolesnik, stoga i ne možemo komentirati njegovo zdravstveno stanje', kazao je dr. Urlić.

Napominje da u Hrvatskoj idemo stalno iz krize u krizu te da ovakve situacije i dalje treba očekivati, ukoliko se nešto hitno i drastično ne promijeni u našem društvu.

'No, ovakve situacije se događaju i u ostalim dijelovima svijeta, jer svijet je postao globalno selo i sve se u njemu prekraja. Nažalost, ne postoji ni socijalni ni politički okvir na koji se možemo dovoljno osloniti', kazao je dr. Urlić.

Smatra da je čin na Markovom trgu 'čisti izraz osobnog očaja, nepovjerenja u mehanizme koji danas reguliraju naše živote i naše međusobne odnose'.