ravnatelj vinogradske otkriva

Završena je operacija ustrijeljenog policajca: Rekonstruiran je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke

12.10.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Završila je operacija na ranjenom policajcu. Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kratko je iznio informacije o njegovu stanju

Višesatna operacija policajca ranjenoj jutros na Markovu trgu završila je, sve životne funkcije su stabilno te nije životno ugrožen, izjavio je u ponedjeljak poslijepodne ravnatelj KB Sestre milosrdnice u Zagrebu Mario Zovak.

"Rekonstruiran je živac, krvna žila, tetiva i kosti lijeve ruke koja je značajno bila oštećena. Stabilan je, izvan životne opasnosti. Nadamo se da će brzo na noge i rehabilitaciju. Imat će još jednu operaciju na kostima za nekoliko tjedana, ovisno o rehabilitaciji, nakon čega će se moći vratiti svom pozivu", rekao je ravnatelj Zovak novinarima nakon operacije 31-godišnjeg policajca.

Za prostrijelne rane koje su primarno kontaminirane, postoje pravila kako zbrinjavati kosti te su tu koristili vanjski fiksator.

"Sada je to privremeno rješenje da se omogući čist proces cijeljenja rane", rekao je Zovak koji je zadovoljan tijekom i uspjehom operacije.

Tridesetjednogodišnjeg policajca iz Vladinog osiguranja je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio 22-godišnji Danijel Bezuk u pucnjavi rafalom prema ulaznim vratima Banskih dvora, sjedišta Vlade RH.

MUP je ranije danas izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na zagrebačkom Jabukovcu počinio suicid. Dvadeset dvogodišnji napadač Danijel Bezuk nije od ranije bio poznat policiji.

Bezuk je prije samoubojstva objavio poruku na društvenim mrežama u kojoj je naveo - ''dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti''.

Drugi policajac uzvratio vatru

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da je u pucnjavi na Trgu sv. Marka policija reagirala kako treba - nakon što je na ulazu u zgradu hrvatske Vlade ozlijeđen jedan policajac, drugi je prema počinitelju odmah upotrijebio vatreno oružje.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

"Nakon pucnjave, odmah je reagirao drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinitelj se odmah udaljio s mjesta događaja", kazao je Milina na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da je kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sustav, a da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen 22-godišnji počinitelj. Milina je ponovio da je, prema sadašnjim informacijama, on izvršio suicid.

O mogućem motivu napadača nije želio govoriti, rekavši da će to otkriti kriminalističko istraživanje, kao i tip "dugog vatrenog oružja" iz kojeg je napadač ispalio više streljiva.

Preispitivanje osiguranja na Markovu trgu

Premijer Andrej Plenković koji u vrijeme pucnjave nije bio u zgradi Vlade, rekao je da se utvrđuju okolnosti, razlozi i motivi pokušaja teškog ubojstva policajca. Najavio je i preispitivanje načina osiguravanja Trga svetog Marka te na upite novinara,  odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Božinović je naglasio kako je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Izjavio je da je u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici 'iskrcali lubenice', nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv. Marka.

"Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu kontrolu, prije svega prometa", rekao je Božinović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak, nakon vijesti o pokušaju ubojstva policajca pred Vladinom zgradom, da je ovakav slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv jer su tu najviše državne institucije i pozvao Vladu da zaštiti Trg na odgovarajući način.

Preispitivanje načina osiguranja na Markovu trgu zatražile su i političke stranke, policijski sindikat zatražio je podizanje razine sigurnosti za policijske službenike.

Stručnjaci za sigurnost ocjenjuju da bi se sigurnost političkih institucija mogla poboljšati premještanjem Vlade s Markova trga ili uspostavom sigurnosne zone oko Vlade i Sabora.