DRŽAVNE I JAVNE SLUŽBE

Split: Problemi s pojedinim zaposlenicima, odbijaju dati podatke o svom zdravstvenom stanju

16.11.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Obaveza covid potvrda koje su od utorka na snazi u državnim i javnim službama u Splitu i okolici izazvala je otpor tek dijela zaposlenika koji prosvjeduju pred zgradama u kojima rade

Glasnogovornik splitskog Županijskog suda i sudac Dinko Mešin izjavio je Hini kako je na tom sudu jutros sve prošlo dobro prilikom dolaska njihovih zaposlenika na posao.

"Mi od otprilike 150 djelatnika imamo tek 25 koji se nisu cijepili, no svi su oni dostavili testove, pa nije bilo nikakvih problema niti da netko od njih nije želio ući u zgradu suda. Sve se odvijalo normalno", kazao je Mešin.

U Županijskom državnom odvjetništvu također nije bilo problema - svi zamjenici su cijepljeni, dio ih je primio tek jedno cjepivo zbog čega trebaju donositi potvrdu, a oni koji su cijepljeni dva puta u ljekarnama su dobili potvrde uz koje su došli raditi.

"Imamo službenike odvjetništva koji nisu svi cijepljeni i njih je otprilike do deset necijepljenih, ne više. Sada neki kasne na posao zato što je najvjerojatnije gužva na testiranju", rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu Rene Laura.

I predsjednica Trgovačkog suda Franka Buzov navela je kako na tom sudu nema problema, jedino što je od 80-tak službenika koji tamo rade njih sedam prilikom dolaska odbilo predočiti odgovarajuće covid potvrde, nakon čega su kratko prosvjedovali ispred zgrade, pa ih se vodi kao da nisu došli na posao.

Dio zaposlenika Trgovačkog suda odbija potvrditi negativni test

"Djelatnici su prosvjedovali jer su neki od njih preboljeli koronu. Sud je organizirao testiranje u našoj zgradi jučer u 14.30 sati, svi su testirani i bili su negativni, ali odbijaju dati takve potvrde i podatke o tome. Oni jednostavno odbijaju dati podatke o svom zdravstvenom stanju i pozivaju se na Ustav, zakon, GDPR uredbu", kazala je Buzov.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boris Radošević

Problema nije bilo ni na Općinskom sudu Split, tek jedna službenica u ispostavi Sinj nije željela predočiti test, zbog čega joj je predsjednica Marina Boko poslala opomenu po kojoj je dužna napustiti prostorije suda, što je ona i učinila.

"Broj cijepljenih djelatnika mijenja se svaki dan, no trenutno smo na više od 60 posto cijepljenih", rekla je Boko.

Kontrola djelatnika u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi prošla je bez problema i gužvi te su se u cijelosti poštivale odredbe Odluke o testiranju stranaka i pružatelja usluga u objektima MUP-a.

Tridesetak građana prosvjedovalo pred Policijskom upravom

"Obavljamo kontrolu djelatnika i građana prilikom ulaska u zgradu. Međutim, jutros od 8 do 8.40 sati ispred zgrade Policijske uprave okupilo se oko tridesetak građana. Policijski službenici raspoređeni na ulazu u zgradu održali su povoljno stanje javnog reda i mira te uredno funkcioniranje upravnih poslova koji se nalaze u našoj zgradi", izjavila je Hini Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske.

  • +10
Provjera covid potvrda i testiranje na Kampusu Sveučilišta u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Neslužbeno se doznaje kako je, po podacima MUP-a, na razini Hrvatske u sustavu policije cijepljeno oko 70 posto djelatnika.

U splitskim osnovnim i srednjim školama te na fakultetima također u manjoj mjeri ima protivnika covid potvrda. Dio djelatnika je prebolio covid-19, dio se cijepio, a manji postotak ih prosvjeduje ispred zgrada i dijele letke na kojima pozivaju na otpor potvrdama.