VANSUDSKA NAGODBA

Split preuzeo dug Prometa od 37,5 milijuna kuna

22.03.2016 u 19:49

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u utorak navečer zaključke o provedbi izvansudske nagodbe između splitske tvrtke 'Prometa' i ljubljanske tvrtke 'A-Cosmosa' i vraćanju oko 37,5 milijuna kuna duga kako bi se izbjeglo da ta slovenska tvrtka ovrhom blokira 'Promet' koji bi u tom slučaju završio u stečaju

Split kao većinski vlasnik 'Prometa' i solidarni dužnik te tvrtke, kako je rečeno, odbrava isplatu oko 37,5 milijuna kuna duga slovenskoj tvrtki 'A-Cosmosu' s pripadajućom kamatom po planu obročne isplate od 2016. do 2018. godine, a on zasniva založno pravo (fiducija) na vrijednost dijela imovine 'Prometa' u iznosu od 40 milijuna kuna.

"Ovom odlukom grad Split otkupljuje dug 'Prometa' i spriječavamo 'A-Cosmos' da ovrhom blokira 'Promet' koji bi u tom slučaju išao u stečaj", rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar

Za takvu odluku od 28 nazočnih vijećnika glasovalo ih je 26, a dva su bila suzdržana.

Slovenska tvrtka 'A -Cosmos' sklopila je s 'Prometom' 1990. godine ugovor o leasingu za devet autobusa koji je ta splitska tvrtka 1993. godine prestala plaćati, a njima se nastavila koristiti. Sudski spor između tih dviju tvrtaka počeo je 1999. godine, a na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda iz Zagreba od 23. prosinca 2015., kako je obrazloženo, splitski 'Promet' slovenskome 'A-Cosmosu' mora platiti dug oko 4,8 milijuna eura, to jest oko 37,5 milijuna kuna.

Podsjeća se kako su 'Promet' kao dužnik i 'A-Cosmos' kao vjerovnik 29. siječnja 2016. sklopili sporazum po kojemu mirnim putem rješavaju međusobni odnos u vezi s isplatom oko 37,5 milijuna kuna duga.

"Grad Split odobrava ugovor o preuzimanju duga između Grada Splita kao preuzimatelja duga, 'Prometa' kao dužnika i Grada Splita i 'A-Cosmosa' kao vjerovnika i pratećeg sporazuma između 'A-Cosmosa' kao vjerovnika i Grada Splita kao dužnika o osiguranju plaćanja preuzetog duga, i to na pokretnoj i nepokretnoj imovini Grada Splita", navodi se u danas prihvaćenim zaključcima Gradskog vijeća.

U zaključcima se navodi i da Grad Split odobrava sporazum o osnivanju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva (fiducija) zasnivanjem založnog prava na nekretninama, kao pratećeg dijela sporazuma kojim se uređuju međusobni odnosi između 'Prometa' kao dužnika i Grada Splita kao preuzimatelja duga za isplatu duga prema tom sporazumu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izvijestio je vijećnike kako novčane tražbine prijenosom prava vlasništva (fiducija) zasnivanjem založnog prava na nekretnima iznose oko 40 milijuna kuna na dio zemljišne parcele "Prometa". Dodao je kako se vrijednost "Prometa" procjenjuje na 100 milijuna kuna.

Prije prihvaćanja zaključaka direktor "Prometa" Željko Krnić ukratko je i usmeno obrazložio pisano izvješće o stanju u toj tvrtki. Vijećnici HDZ-a su se obrušili na to izvješće ocjenjujući ga "potpunim promašajem", a vijećnici SDP-a su ga branili, ističući kako su problemi u "Prometu" dugotrajni.

"Ovo izvješće je sramotno nekvalitetno. U njemu nema nikakvog plana za prevladavanje krize u toj tvrtki, nego se samo kuka o teškom stanju u njoj i traži se od grada financijska pomoć. Uprava u izvješću navodi da će u sljedeće dvije godine u toj tvrtki nastati rashodi oko 20 milijuna eura, a to onda znači smrtni udarac 'Prometu' i njegovih 700 radnika", poručio je Škorić i prozvao gradonačelnika i vlasti u Splitu zbog nesposobne uprave.

Vijećnik SDP-a na to mu je odgovorio da gubitci u Prometu nastaju i zbog ponašanja vlasti na razini Splitsko-dalmatinske županije (HDZ) koja izdaje koncesije drgim prijevoznicima i tako stvara nelojalnu konkurenciju i umanjuje zaradu "Prometa".

Vijećnik Hrvatske građanske stranke Jure Šundov nekoliko je puta istaknuo kako mu nije jasno kako je dug "Prometa" slovenskom "A-Cosmosu" narastao na 37,5 milijuna kuna jer, po njegovu mišljenju, on ne može biti veći od 15 milijuna. Predložio je da se u reviziju duga uključe državna tijela.

Gradonačelnik Baldasar mu je odgovorio da je o dugu od 37,5 milijuna kuna odlučeno pravomoćnom sudskom odlukom.

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Radničko vijeće "Prometa" oglasilo se prioćenjem u kojemu navodi kako se ukupni dug u toj tvrtki "zbog nezakonitog ponašanja nagomilao na 97 milijuna kuna".

Vijećnici splitskoga Gradskog vijeća kasno poslijepodne minutom šutnje odali su počast žrtvama terorističkog napada na Bruxelles.