OTKOČENA INVESTICIJA

Split mijenja GUP, Andabak gradi hotel od 30 milijuna eura

01.08.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Poduzetnik Jako Andabak gradit će hotel vrijedan 30 milijuna eura u uvali Trstenik u Splitu, neposredno uz jednu od najljepših gradskih plaža, okićenu plavom zastavom. Novi gradonačelnik Ivo Baldasar pokrenuo je proceduru, a Gradsko vijeće Splita na svojoj sjednici u petak trebalo bi prihvatiti izmjene urbanističkih planova kojima bi omogućilo početak gradnje objekta s 200 soba, kongresnim centrom, wellnessom i fitnesom i bazenima

Projekt je godinama stajao 'zakočen' iako se bivši gradonačelnik Željko Kerum kleo u nove investicije: Andabakovi ljudi neslužbeno su plasirali informaciju da nijedan hotel u gradu ne smije biti dovršen prije nego što Kerum otvori svoj Marjan, no službeno je uvijek nedostajalo 'još nekoliko dokumenata'. Nova vlast će, čini se, ukloniti prepreke.

Andabak na Trsteniku posjeduje oko osam tisuća četvornih metara koje je kupio upravo od Keruma, nakon što je ovaj spretno pretekao bivšeg pilota Formule 1 Jarna Trullija. Njegovo zemljište podijeljeno je na dvije parcele (jednu turističke namjene, drugu kao zelenu površinu), pa sada traži njihovo objedinjavanje kako bi se s većom površinom mogao izgraditi veći hotel. S druge strane, Andabak se obvezao da se postojeća šuma neće sjeći i betonirati, nego ostati zelena i s potpunim pristupom javnosti.

'Trebaju nam novi hoteli, nova gradnja i nova radna mjesta. Andabak mi je kazao da je zatvorio financijsku konstrukciju i da će, ako sve bude po planu, s gradnjom početi iduće godine. Naplatit će se i značajan komunalni doprinos, što je nama najinteresantnije. Ali neće se dogoditi ništa što ne budemo htjeli mi ili javnost. Nije tražio nikakvu masovnu izgradnju ili veće parametre od onih koji vrijede za hotele na Bačvicama', tvrdi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

'Nakon promjena GUP-a projekt ponovno ide na Gradsko vijeće, a vijećnici trebaju dati svoju potvrdu i treći put, prije nego što izdamo građevinsku dozvolu. Javnost će biti upoznata sa svakim korakom, a Split će na koncu dobiti jedan lijep i funkcionalan hotel', dodao je gradonačelnik.