projekt

Split: 19 milijuna kuna za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2019 13:10
  • Objavljeno 14.11.2019 u 13:10
KBC Split / ilustracija

KBC Split / ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko-dalmatinskoj županiji naziv je 19 milijuna kuna vrijednog projekta koji je u četvrtak predstavljen u Splitu

U financiranje projekta, koji je počeo 1. listopada i trajat će 14 mjeseci, uključena su i bespovratna sredstva iz EU fondova u iznosu nešto većem od 16 milijuna kuna.

Projektom su predviđeni infrastrukturni radovi na uređenju zgrada Doma zdravlja u Sinju i školske poliklinike u Splitu, opremanje ordinacija domova zdravlja i koncesionara u 11 ispostava na području županije.

D​ožupan Luka Brčić rekao je kako im je cilj ulaganje u objekte i nabavku tehničkih te zdravstvenih pomagala za 109 liječnika koncesionara i onih koji su u sustavu doma zdravlja, pri čemu su projektom obuhvaćene sve ispostave Doma zdravlja. Na taj način želje smanjiti priljev pacijenata u KBC Split, omogućiti dodatnu zdravstvenu skrb u ispostavama, ali i one sadržaje koje do sada liječnici nisu mogli obavljati.

'Višestruke su dimenzije ovog projekta, a vjerujem da smo putem ovog projekta omogućili kvalitetniji i dostupniji standard na razini primarne zdravstvene zaštite. U bivšu školsku polikliniku ćemo uložiti 2,9 milijuna kuna, te 3,3 milijuna kuna za uređenje šest ambulanti obiteljske medicine u Sinju i rješavanje krova zgrade Doma zdravlja', kazao je Brčić.

Ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa je objasnio kako će u bivšoj školskoj poliklinici urediti dva kata, od kojih će na jednom biti budući Radiološki centar koji bi trebao smanjiti pritisak na KBC-u Split.

Najavio je da se krajem sljedeće godine u tom dijelu može očekivati veliki iskorak u pružanju usluga radiologije unutar Doma zdravlja. Na drugom katu istog objekta uredit će se ambulante obiteljske medicine, a nabavit će se i brojna oprema koja će većinom biti u rubnim ambulantama.

'Nadam se da će građani koji žive u područjima županije nakon ovoga projekta imati ne samo kvalitetniju zdravstvenu uslugu, već i širi spektar zdravstvene usluge koju će moći dobiti blizu svoje kuće', rekao je Rađa.

Najavio je kako će se otvaranjem Radiologije u bivšoj školskoj poliklinici ona u Kavanjinovoj zatvoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!