ŠPIJUN ILI SKITNICA?

Splinter Cell: Conviction

23.03.2010 u 11:15

Bionic
Reading

Novi Splinter Cell je zaokrenuo za 180 stupnjeva i odlučio uvesti nešto posve novo

Svi igrači na PC-ju i Xboxu pod ovom kapom nebeskom znaju za Splinter Cell - taj dugovječni sneaker serijal i njegovog šarmantno-krvoločnog protagonista Sama Fishera. Dakako, Sam nam se opet vraća, ali u izdanju kakvo ne bi prepoznala ni njegova (ne)rođena majka! Naime, Sam se donekle izvukao iz sjene, izgubio svoju trademark svjetleću night vision kapicu i pretvorio se u nekakvu lutalicu. Da, a sve to zbog izdaje koja ga je katapultirala iz njegove špijunske organizacije te njegove nekadašnje buddyje pretvorila u najgore neprijatelje. Već je iz ovog vidljivo da je serijal krenuo u posve drugačijem i ponešto kontroverznom smjeru. Ali još ne znate ništa! Ovako, najdrastičnija promjena u igri bit će ona u vezi interakcije i akcije.

Dok su prijašnje iteracije Sama Fishera izvodile nekoliko desetaka različitih pokreta i radnji te vas pritom mučile pamćenjem nevjerojatno brojnih kombinacija tipki, ovdje će ih biti samo - tri! Točno, koristit ćete samo tri tipke; jednu za agresivnost, jednu za stealth i treću za interakciju. Ali zar to neće totalno osiromašiti Samov spektar radnji i poteza? Kako kažu autori igre, ne bi trebalo. Naime, svi će potezi biti izuzetno kontekstualni. Npr. ako čučite iza kakvog stola, klik na agresivu natjerat će Sama da ga prevrne, klikom na interakciju Sam će ga uzeti u ruke, a odabir stealtha rezultirat će kukavičkim skrivanjem iza istog. E sad, ovo je bio samo jedan objekt, a sada zamislite što se sve uz pomoć ovog sustava može napraviti s onim ostalima. Homo sapiense da ni ne spominjemo! Aha, interaktivnih objekata je pregršt, pa se stvarno čini da je ovaj sustav zapravo bogatiji i moćniji nego onaj klasični u ostatku serijala.

Što je sa skrivanjem? Ovako, noć je u dosta slučajeva zamijenio dan. Bez brige, i dalje će biti levela u kojima ćete se smucati kroz kojekakve tamne prostore, ali će ih biti ipak puno manje. Stoga baš i nema previše sjena, ali su tu zato ljudi! Točnije, slučajni prolaznici među kojima ćete se skrivati kao što ste to činili u, primjerice, Assassin's Creedu. Samo se zavucite u njihove redove i policajci uopće neće skužiti vašu njušku. Još nešto, u Convictionu nećete toliko često vidjeti natpis Game Over ako vas netko detektira, već uglavnom ako vas ulove. Evo primjera: sumnjivi ste jednom policajcu koji vas je počeo pratiti. Otišli ste u skroviti parkić, okrenuli se i izlemali plavca na mrtvo ime. I sve je u redu - neće se podići nikakav glupi alarm, a vi ćete biti na sigurnom. Inače, vaše progonitelje ćete moći i zbunjivati tako da u nekom uredu porazbacate papire po podu, izvodit ćete diverzije tako da nekom prolazniku otmete laptop i tresnete ga o pod i tako dalje i tako dalje.

Grafika se zasad čini sjajna. Važno je reći da se igra programira samo za PC i Xbox 360 te da će koristiti njihovu sličnu i specifičnu arhitekturu. Grafički engine je navodno napisan iz temelja. S obzirom na prošle nastavke i s obzirom da ovaj Splinter Cell radi prokušani tim iz Montreala, vjerujemo i da će se sve odvijati u sasvim pristojnoj brzini. No to je sporedno, važno je kako će ovu tektonsku promjenu prihvatiti igrači i fanovi Splinter Cella. Nekima se definitivno neće sviđati određeni stupanj izlaska iz sjene i djelomičan gubitak onog osjećaja da upravljate postupcima nabrijanog high-tech agenta. Jer suočimo se s činjenicom da ovaj novi Sam Fisher sliči na skitnicu... No ako sve spomenute mehanike zažive kako treba, vjerujemo da će se igrači vrlo brzo naviknuti na Samove nove manire. Naposljetku, smatramo da su promjena i inovacija uvijek dobrodošle! U svakom slučaju, čini nam se da ovo neće biti samo još jedan klonirani nastavak koji ćemo odigrati i zaboraviti za dva dana, već vrlo specifična i inovativna igra za sebe. Splinter Cell: Conviction nam stiže već u travnju ove godine, i to ekskluzivno za Xbox360 i PC

 

Pogledajte ovaj uzbudljivi foršpan i saznajte što se to dogodilo sa Samom

 

Svakako bacite oko na ovaj gameplay video popraćen komentarima jednog od autora igre

 

Splinter Cell: Conviction stealth video u kojem ćete vidjeti kako se Sam skriva