MAČEK S DEVET ŽIVOTA

Spin doktor čiji je kriminal bio najblaži od svih

13.03.2014 u 09:07

Bionic
Reading

'Pereš lovu za stranku koja je službeno proglašena kriminalnom organizacijom i dobiješ uvjetnu! Ajmo svi zapivati 'Croatio, iz duše te ljubim'.' Riječi su to koje je Ja zmaj, popularni internetski satiričar, ugurao u usta Ratku Mačeku na izmišljenom chatu na Facebooku, u koji su osim osuđenih u aferi Fimi media uključeni još neki akteri s političke scene, a možda vjerojatno najbolje oslikavaju to tko je najbolje prošao kod izricanja presude za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj

Nekadašnji spin doktor, mastermind izbornih kampanja, čovjek zbog kojeg je stvorena krilatica 'lažeš k'o Maček', kao trećeoptuženi dobio je godinu dana uvjetno, odnosno ako ne ponovi kazneno djelo, u naredne četiri godine neće u zatvor.

U objašnjenju presude stoji da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

Naravno, riječ je o nepravomoćnoj presudi i tek treba pričekati pravorijek Vrhovnog suda.

Uoči presude Županijskog suda Maček nije bio od izjava, a nakon izrečene kazne samo je kratko, iza tamnih naočala, na pitanje je li zadovoljan presudom, procijedio da 'to nije kategorija nakon suđenja'.

Kao i Sanader i HDZ, poricao je bilo kakvo počinjenje kriminalnih radnji, od početka suđenja tvrdio je da je nevin i da nije imao nikakve veze s Fimi medijom. Za razliku od njih, ali i Barišića, Pavošević i Jurak koji su priznali krivnju i dobili zatvorske kazne, on je prošao gotovo neokrznut. Ispalo je skoro da je nevin. Zbog izrečene mu kazne USKOK je najavio žalbu iako u završnim riječima ni sami nisu imali prijedlog kako bi ga kaznili.

U doba kad je Sanader bio na vrhuncu, sredinom siječnja 2008. Maček odlazi s mjesta glasnogovornika Vlade, a nekoliko dana kasnije osniva tvrtku MPR strateško komuniciranje. Recesija je krenula, ali ne i kod njega ili Sanadera koji je tada suvereno uvjeravao narod 'kako će nas ona zaobići' .

Prvu godinu poslovanja MPR završava s pet milijuna kuna dobiti, godinu kasnije dobit je šest milijuna, s padom Sanadera kreće i lošije poslovanje pa se 2010. dobit spušta na 1,3 milijuna, a posljednje dvije je ni nema. Ista priča je i s Medianom, tvrtkom za savjetovanje koja je 2009. završila s dobiti od 390 tisuća kuna, a danas je u blokadi.

Naravno, ista priča je i s Promotor Internationalom koji od prošle godine nije u njegovu vlasništvu, ali dok je bio, u 'zlatnim' godinama poslovao je više nego dobro. Klijenti tvrtke bile su mahom dobrostojeće državne tvrtke ili one koje su na poslovima s državom zarađivale milijune.

Iako se spominjala i njegova povezanost s tvrtkom Massol koja je također bila na listi onih koje su dobivale poslove od državnih tvrtki i države same, on je bilo kakav vlasnički udio u njoj negirao, a je li bilo povezanosti, nikad nije dokazano. Massol je, prema tvrdnjama mnogih, bila druga Fimi media, ali ta priča, kao i Mačekova povezanost s njom, ostala je samo u sferi špekulacije.