RJEŠENJE ZA SLAVONIJU

Spasimo ptice bregunice koje nas štite od komaraca

17.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog sve većih problema s najezdama komaraca s kojim se ove godine posebno suočavaju stanovnici Posavine, ali i drugih dijelova Hrvatske, WWF naglašava koliko je važno održavati zdrave prirodne ekosustave. Komarci su hrana brojnih životinja, posebice ptica pa očuvanje njihovih prirodnih populacija presudno je između ostaloga i za obranu od komaraca

Zbog nedavnih poplava neuobičajeno velikih razmjera, ali i zbog čestih promjena vremena i temperature zraka, diljem Hrvatske i regije mnoga se područja sada bore s nezapamćenim najezdama komaraca. Iako su poplave stvorile velike probleme ljudima, za komarce su ovakve vremenske neprilike idealni uvjeti za razmnožavanje. Zdrava i očuvana prirodna staništa obiluju životinjama kojima komarci nisu smetnja već hrana, kaže Irma Popović Dujmović iz WWF-ova ureda u Hrvatskoj.

'Tako na primjer jedan par bregunica s ptićima dnevno pojede oko 10.000 komaraca dok jedan šišmiš na svom noćnom meniju ima i do 8.000 komaraca! Nažalost, zbog kanaliziranja rijeka i gradnje obaloutvrda na strmim dijelovima obala nizinskih rijeka, u Hrvatskoj je broj bregunica u drastičnom padu', ističe Popović Dujmović.

Ubrzo nakon prvih povlačenja voda iz Posavine, lokalne vlasti i stanovnici upozorili su na iznimno veliku najezdu komaraca na tom poplavom obuhvaćenom području. U Županji su komarci do prošlog tjedna otrovima špricani tri puta, ali bezuspješno.

Tretiranje komaraca obavljeno je u nekoliko navrata i u Osijeku, čak i u vrijeme nogometne utakmice između Hrvatske i Brazila, kada su na ulicama bile stotine ljudi, ali s malim uspjehom. Prošli tjedan Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izmjerio je 166 uboda komaraca po minuti.

U WWF-u kažu da jačanje otpornosti i zdravlja ekosustava doprinosi borbi protiv komaraca. Rijeke i poplavna područja, s prirodno velikom raznolikošću ptica, smanjuju najezde komaraca, jer se njima hrane u neograničenim količinama. U Kopačkom ritu, prema podacima uprave tog parka prirode, obitava 293 vrsta ptica, od kojih su mnogo ugrožene i zaštićene vrste. U Lonjskom polju, također parku prirode, zabilježeno je 250 ptičjih vrsta.


Raznolikost i brojnost ptica na našim rijekama, jezerima i poplavnim područjima smanjuje brojnost štetnih kukaca, kao što su komarci, a time i troškove njihova tretiranja. To je vrlo velika dobrobit za gradske proračune, jer proračun Grada Osijeka u nekim godinama troši između 10 i 18 milijuna kuna na tretiranje komaraca. Unatoč tome, broj ptica se smanjuje, upozorava WWF, što se vidi na primjeru bregunica.

'U posljednjih deset godina ostala je samo jedna trećina nekadašnje populacije, i to na obalama rijeke Mure, Drave i Dunava, na području takozvane 'Europske Amazone', istaknula je Popović Dujmović.

WWF u suradnji s drugim udrugama, u sklopu projekta 'Zaštita europske linije života', radi na čuvanju rijeka Mure, Drave i Dunava pazeći da se na netaknutim, prirodnim rijekama koje su ponos Hrvatske ne događaju nepravilnosti i nezakonite radnje poput iskapanja šljunka, nepotrebnih gradnji obaloutvrda i regulacija te sličnih prijetnji ekosustavima koje kao krajnju posljedicu imaju i velike negativne učinke za ljude.