ZIMA U BIH

Spašeni nakon 30 sati pod lavinom

05.02.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Putnici koji su skoro 30 sati bili zarobljeni u snježnim nanosima i lavinama na glavnoj magistralnoj prometnici u BiH, 20-ak kilometara sjeverno od Mostara u ranim jutarnjim satima nedjelje konačno su izbavljeni, a tijekom jutra će helikopteri europskih mirovnih snaga (EUFOR) provjeriti ima li još blokiranih na ovoj prometnici, potvrdili su iz službenoga izvora

'Oko 4,45, osobe koje su bile blokirane u snijegu konačno su spašene i dovedene na sigurno', rekao je ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Vladimir Babić.

Po njegovim riječima spasitelji su uspjeli prići zarobljenima u snijegu iz pravca Mostara i Jablanice pa je jedan dio središnje magistralne prometnice M-17 sada prohodan.

Dodao je da će dva helikoptera EUFOR-a tijekom jutra pregledati cijelu prometnicu M-17 gdje se nalaze veliki snježni nanosi kako bi provjerili nalazi li se još zarobljenih osoba u automobilima.

Na području Hercegovine za promet su zatvorene sve regionalne i lokalne ceste, a na području općina Livno i Tomislavgrad zatvorene su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste. Visina snijega u Mostaru u nedjelju je iznosila 85 centimetara što ne pamte ni najstariji mještani. Vlasti su zbog ekstremno teških uvjeta proglasile stanje elementarne nepogode. Više je općina potpuno prometno odsječeno od ostatka svijeta. U Mostaru je zabilježena i nestašica osnovnih životnih namirnica.