SRPSKI PARAVOJNIK

Španović odbacio optužbe za ratni zločin u okolici Gline

31.01.2013 u 17:09

Bionic
Reading

Bivši pripadnik srpske paravojske Milan Španović, koji je široj javnosti postao poznat nakon izručenja iz Velike Britanije gdje se u međuvremenu preselio, odbacio je na početku trećeg suđenja optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila, zbog kojih je isprva osuđen na 20 godina zatvora, a potom na šest puta manju kaznu.

Postupak protiv njega ponovno je pokrenut na zagrebačkom Županijskom sudu jer je Vrhovni sud zbog bitnih povreda kaznenog postupka ukinuo presudu sisačkog Županijskog suda iz 2009. kojom je Španović kažnjen s tri godine i pet mjeseci zatvora.

Na istom je sudu još 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina, zbog čega je za njim bila raspisana tjeralica temeljem koje ga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj, nakon što je uhićen zbog krađe.

Tužiteljstvo je u međuvremenu ublažilo i optužnicu pa ga se sada tereti samo za napad na selo Maja nedaleko Gline, dok mu se ranije sudilo i za ratni zločin nad civilima u selu Svračica.

Španović je optužen da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija u kolovozu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maja, upadao u kuće i dvorišta te krao poljoprivredne strojeve i kućanske aparate.

Iako je optužba osjetno ublažena Španovićev odvjetnik Silvije Degen smatra da je riječ o primjeru neutemeljenih optužnica koje su se dizale prije dvadeset godina. Uvjeren je i da bi tužiteljstvo trebalo odustati od progona jer je dvadesetak njegovih suoptuženika iz prvog postupka abolirano, dok se Španovića u konačnici 'tereti za običnu krađu kosilice'.

Jedan od dvojice danas ispitanih očevidaca 'četničkog upada' u selo Maje potvrdio je da mu je Španović s još jednim suborcem iz dvorišta ukrao berač, dok drugi nije mogao odgovoriti je li Španović pucao po selu i sudjelovao u pljački.

Suđenje se nastavlja 14. ožujka kada bi se trebalo ispitati preostalih dvoje svjedoka i pročitati raniji iskazi njih petnaestak.