PEDRO SANCHEZ

Španjolski premijer: 'Jedan od prioriteta našeg presjedanja EU-om bit će širenje na zapadni Balkan'

17.02.2023 u 22:31

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez posjetio je u petak Sloveniju, čime je završio dvodnevnu turneju tijekom koje je bio i u Hrvatskoj i Austriji, rekavši da će jedan od prioriteta španjolskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om od 1. srpnja biti rad na proširenju na jugoistok Europe

Sanchez se u petak susreo sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, čija je zemlja ušla u EU u velikom valu godine 2004. S njime je razgovarao o proširenju na zapadni Balkan.

To je bila tema i u Zagrebu. 'Španjolskoj će relevantno pitanje biti širenje EU-a na zapadni Balkan', izvijestio je ured španjolskog premijera nakon susreta Sancheza i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Zagrebu.

Socijalist Sanchez je rekao da je 2020. tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om 'učinjen važan napredak' u vezi s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji je 'kulminirao prošle godine otvaranjem pristupnih pregovora' s te dvije zemlje na jugoistoku Europe.

'Španjolska je izrazila volju nastaviti raditi na tome, kao i na kandidaturi Bosne i Hercegovine, ključnog faktora za stabilnost regije', priopćio je Sanchezov ured. Španjolska se priprema preuzeti od Švedske predsjedanje Vijećem EU-a, pa će Sanchez obići 15 zemalja razmjenjujući mišljenja s premijerima, prije nego 15. lipnja službeno objavi listu prioriteta svog predsjedanja.

Proces proširenja zamro je prošlih godina jer dio bogatijih, mahom sjevernih zemalja, koje daju više novca u zajednički proračun, nije sklon proširenju bloka s 27 država. No rat u Ukrajini i napeti odnos Bruxellesa i Moskve nanovo je otvorio pitanje širenja EU-a čak i na zemlje poput Ukrajine, Moldavije i Gruzije koje nisu imale status kandidata.

'S obzirom na ukupna događanja na europskom tlu, na jugoistoku Europe sazrijeva potreba za ubrzanjem procesa širenja EU-a', rekao je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, u telefonskom razgovoru za Hinu. 'Očekujem da nađemo svoje mjesto jer prirodno pripadamo tamo', dodao je.

Pod grčkim predsjedanjem je 2003. u Solunu održan sastanak na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana u čijoj je deklaraciji prvi put navedeno da je 'budućnost Balkana unutar EU-a'. 'Pripreme za integraciju u europske strukture, te u konačnici članstvo kroz usvajanje standarda, veliki je izazov pred nama', navedeno je u tom dokumentu.

  • +20
Andrej Plenković sastao se sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ove godine se obilježava 20 godina od te deklaracije. 'Tada je pružena perspektiva članstva jugoistočnoj Europi, no u zadnjih deset godina samo je Hrvatska postala članica', kaže Brkić. 'Očekujemo da se taj dvodesetljetni proces intenzivira. Politika proširenja je politika mira i gospodarskog prosperiteta', napominje.

Hrvatska je 2013. ušla u EU, a blok se od tada nije širio. Štoviše, napustilo ga je Ujedinjeno Kraljevstvo 2020. godine.

Brkić se nalazi u Munchenu na sigurnosnoj konferenciji gdje će se u sklopu delegacije susresti sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom. 'EU i jugoistok Europe nemaju luksuz da proces bude neuspješan', kaže.

Sanchez dobro poznaje BiH jer je 1997. bio ondje šef kabineta visokog predstavnika UN-a Carlosa Westendorpa. Prošle godine je posjetio Sarajevo i Mostar tijekom kratke turneje po tom dijelu Europe. 'To su sve dobri signali i pripreme za španjolsko predsjedanje EU-om', napominje Brkić.

Tko je ušao je ušao, a tko nije – pitanje je hoće li

Politolog Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije sa sjedištem u Zagrebu, sumnja da će se išta promijeniti od 1. srpnja do 1. siječnja 2024. 'Nije se moglo ništa promijeniti u 10 godina, pa teško da će se nešto riješiti u šest mjeseci. Treba biti realan. Tko je ušao u EU je ušao, a tko nije pitanje je hoće li', napominje.

Kaže da je u BiH prisutan interni konflikt jer je Republika Srpska vezana uz Rusiju i koči proces. Problem ruskog utjecaja postoji i u Srbiji. Specifične situacije postoje i u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kandidatskim zemljama za EU.

Milardović, koji će u ožujku predstaviti knjigu 'Pandemija COVID-19 i rat Rusije protiv Ukrajine', smatra da će o ishodu rata u Ukrajini ovisiti i budućnost EU-a. 'Ne samo EU-a nego čitave Europe. Tko zna kako će izgledati', kaže.