VESELA ATMOSFERA

[VIDEO/FOTO] Plenkovića u Pleternici dočekali bećarcem, pogledajte kako im je uzvratio

17.02.2023 u 22:04

Bionic
Reading

U slavonskom mjestu Pleternici otvoren je Muzej bećarca. Na otvorenju je jedan od gostiju bio i premijer Andrej Plenković. 'Evo nama našeg dragog gosta. Evo nama našeg dragog gosta. Siš'o Andrej s Pelješkoga mosta. Sišo Andrej s Pelješkoga mosta', zapjevalo se tim povodom

Premijer je tamburašima uzvratio – bećarcem. 'Kako ide? Slavonijo, rodno moje polje, tko te pozna od bećara bolje!' rekao je Plenković.

'Malo tko je spreman ugostiti ljude kao što to činite vi u Slavoniji i to činite sa srcem', poručio je premijer. Najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u Slavoniju, ne samo u infrastrukturne projekte, zaštitu okoliša, energetiku, poduzetništvo i poljoprivredu, nego i ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera hrvatske baštine.

Pleterničanima je premijer čestitao, istaknuvši kako ovakvim i brojnim drugim projektima, investicijama i stvaranjem radnih mjesta 'pokazuju da su znali iskoristiti dodane vrijednosti manjeg grada'.

Interaktivni muzej prati život Slavonca i to od kolijevke pa do groba. Kroz taj život prolaze posjetitelji, proživljavajući i osjećajući tradiciju, kulturu, baštinu. 

  • +9
Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon izgradnje Trga bećarca, Pleternica je uz pomoć europskih fondova dobila i Muzej bećarca ispod Trga. Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje. 

Slavilo se uz pjesmu. 'Krenut ćemo na način da ćemo vas uvesti u svijet bećarca, domovinu bećarca. Naučit ćemo vas bećarskom natpjevavanju. Provest ćemo vas kroz život bećarca od djetinjstva, mladosti zaljubljivanja, ženidbe', kazala je ravnateljica muzeja Jasna Hoffman u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.

Plenkoviću zapjevali bećarac Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović/Pixsell

Bećarac, stara narodna pjesma u dvostihu, nerijetko i sarkastična i lascivna, ali uvijek duhovita, prije 12 godina dolazi i na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine. A kroz muzej i do srca posjetitelja.

Bećarac može i sami tamo zapjevati i dobiti kritiku od digitalnih bećara. Na pitanje je li smislio možda neki vlastiti, politički bećarac, Plenković je odgovorio: 'A nisam baš smislio. Citirao sam jedan lijepi sad u govoru, ne mogu baš sve to stići'.

U Pleternici se stvorio novi bećarac koji kaže: 'Oj bećarcu, pjesmo Slavonije – u muzeju povijest ti se krije'.