KAKO NA SVE GLEDAJU ULAGAČI?

Vanjskopolitički stručnjaci i investitori podijeljeni oko Kine: Je li odnos došao do krizne točke i što to znači za gospodarstvo?

17.02.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Stručnjaci za vanjsku politiku izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog stanja američko-kineskih odnosa na sastanku Vijeća za vanjske odnose ovog tjedna

'Odnos je sada došao do, rekao bih, krizne točke koja se nije morala dogoditi da su obje nacije bile sigurnije u sebe i da nisu bile spremne okrivljavati drugu za svoje probleme koje su same sebi uzrokovale', rekao je Stephen Roach, viši suradnik u kineskom centru Paul Tsai Sveučilišta Yale.

Pojava navodnih kineskih špijunskih balona iznad SAD-a potaknula je ozbiljna pitanja o nadzoru Pekinga, što je navelo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da odgodi svoj put u Kinu, što je velik problem za odnose dviju zemalja.

'Znamo da je on Blinken imao prilično robustan program o kojem je želio razgovarati sa svojim kineskim kolegama, a vrlo važan dio njegovog putovanja u Kinu nije bio samo njegov sastanak s kolegama, već i mogućnost za da se sastane izravno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da izravno prenese brige SAD-a', rekla je Bonny Lin, direktorica China Power Projecta i viša suradnica u Centru za strateške i međunarodne studije u ponedjeljak.

Međutim, čini se da su stratezi i upravitelji fondova na Wall Streetu manje zabrinuti zbog učinaka geopolitičkih previranja, a više fiksirani na očekivani gospodarski oporavak Pekinga u 2023.

'U Kini je fokus još uvijek na potencijalnom gospodarskom oporavku tijekom ove i sljedeće godine – korelacija kineskih dionica s tržištima u nastajanju i globalnim konkurentima je na najnižoj razini u više godina', rekao je za CNBC Caesar Maasry, voditelj EM-a cross-asset strategija u Goldman Sachsu. Smatra da je Kina još uvijek privlačnija od SAD-a iz perspektive vrednovanja.

Gabriel Wildau, generalni direktor u Teneo Intelligenceu, ne slaže se s tvrdnjom da stranci u Kinu ne mogu ulagati kada su geopolitički problemi veliki. 'Geopolitika je, naravno, važna, ali rast je preduvjet da se uopće brine o političkom riziku. Ulagači počnu razmišljati o geopolitičkom riziku kada vide potencijal rasta, a kada je rast snažan, spremniji su se suočiti s političkim rizicima', rekao je Wildau za CNBC.

'Manje se radi o izbjegavanju kineskih dionica zbog političkog rizika, a više o ispravnoj procjeni rizika. Moji klijenti često vide prilike kada politički rizici rastu jer vjeruju da su bolje opremljeni od drugih ulagača za procjenu političkog rizika i odabir tvrtki koje su izolirane ili čak imaju koristi od njega', ustvrdio je.

Julian Emanuel, viši upravni direktor u Evercore ISI-u, rekao je za CNBC da očekuje da će priča o zaradi u Kini biti mnogo bolja nego u SAD-u, što će omogućiti kineskim tvrtkama da 'rastu, ili točnije, zarade u svojim procjenama'. Njegov kineski tim voli velika tehnološka imena, uključujući Alibabu, Pinduoduo, JD.com i Baidu. Iako je do sada pao oko šest posto u veljači, Alibaba je porastao za 60 posto od kraja listopada i 20 posto u posljednja tri mjeseca.

  • +4
Potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Krishna Memani, CIO zaklade Sveučilišta Lafayette vrijedne milijardu dolara, kladi se da će Kina ove godine predvoditi tržišta u razvoju. Memani je za CNBC rekao da postoji 'fokus na tvrtkama usmjerenima na rast: posebno tehnologiji i zdravstvenim uslugama'.

Memani je dodao: 'Nadmašivi rezultati Kine dolaze u trenutku kad Indija pretrpi velike gubitke ove godine dijelom zbog indijskog biznismena Gautama Adanija koji se suočava s optužbama za korupciju i prijevaru, a koje su utjecale na učinak njegove tvrtke'. Neki stručnjaci ipak smatraju da bi ulagači mogli biti previše optimistični u pogledu oporavka kineskog gospodarstva.

'Svakako se slažem da postoji argument za kratkoročno ponovno otvaranje Kine kao način da ulagači ostvare pristojan povrat, ali mislim da je ponovno otvaranje, kao i sposobnost Kine da potakne dugoročniji globalni rast, nije tako jak kao ulagači, a poslovna zajednica vjeruje da jest', rekao je za CNBC Dewardric L. McNeal, direktor Longview Globala.

McNeal je dodao da postoji 'rastući konfilkt' između sigurnosne zajednice i poslovne zajednice, koja će vjerojatno doći do izražaja u nadolazećim tjednima. Izvršni direktor Applea Tim Cook trebao bi posjetiti Kinu u ožujku. Kineski godišnji razvojni forum također bi se trebao održati sljedeći mjesec.