ZAPATERO O VANJSKOM DUGU

'Španjolska je kriza okončana'

22.09.2010 u 21:33

Bionic
Reading

Španjolski je premijer, José Luis Rodríguez Zapatero, izjavio da je kriza pokrenuta u lipnju oko vanjskog duga njegove zemlje – okončana. On je dodao da prolazi i kriza eurozone

Rekao je to nakon susreta s Paulom Volckerom, financijskim savjetnikom američkog predsjednika, i nakon razgovora s urednicima dnevnika The Wall Street Journal, koji je bio najoštriji prema gospodarskoj politici španjolske vlade.

Zapatero je kazao da iskustvo pokazuje da jedinstvena monetarna politika ne pomaže EU-u, već da se zemlje trebaju naučiti timskom radu.

Španjolski premijer je nastupio i na Sveučilištu Columbia u New Yorku gdje su ga studenti pitali kako to da je podigao poreze kada je govorio da će ih smanjiti. 'Porezi nemaju ideološku boju', odgovorio je Zapatero i dodao da svaki ekonomski fundamentalizam vodi u katastrofu.

On se zauzeo i za uvođenje poreza na inozemne financijske transakcije jer je to jedini način da se skupi novac koji je potreban UN-u da bi se postigao cilj odstranjivanja potpunog siromaštva i glad do 2015.