ustavni sud

Španjolska dobila zeleno svjetlo porezu na bogatstvo

07.11.2023 u 16:45

Bionic
Reading

Španjolski ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na porez na bogatstvo koji je vlada uvela kako bi prihodom ublažila teret visokih troškova života građana u razdoblju visoke inflacije

Žalbu je podnijela madridska regija, tvrdeći da zadire u njezine autonomne ovlasti.

Krajem 2022. ljevičarska koalicijska vlada uvela je na dvije godine progresivan "porez solidarnosti", zabranivši praktički regionalna izuzeća, poput onih koje je propisala regija oko Madrida.

Madridska regija natječe se u posljednje vrijeme s američkim Miamijem u privlačenju imućnih Latinoamerikanaca, napominje Reuters.

Vlada je pak odlučila građanima s imovinom većom od tri milijuna eura naplaćivati porez po stopi od 1,7 posto, a onima s imovinom većom od 10 milijuna eura po stopi od 3,5 posto, a prihodom ublažava visoke troškove života u uvjetima ubrzanog rasta cijena.

Procjenjuje se da ga plaća oko 25 tisuća poreznih obveznika.

Porez je u ovoj godini donio u državnu blagajnu prihod nešto veći od 600 milijuna eura, prema podacima ministarstva za proračun.

Glasnogovornica vlade Isabel Rodriguez rekla je da je porez važan da bi oporezivanje bilo "pošteno".

"Viši stupanj društvene kohezije iziskuje pravednu fiskalnu politiku i mi ovih godina radimo upravo na tome i željeli bismo nastaviti (u tom smjeru - op. ur.) i u idućim godinama", rekla je Rodriguez, odgovarajući na upit novinara o sudskoj podršci porezu na bogatstvo.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Španjolska bi ove godine, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), trebala imati najvišu stopu gospodarskog rasta i najnižu stopu inflacije u skupini četiri najveća gospodarstva eurozone, koja uključuje i Njemačku, Francusku i Italiju.

Za 2023. MMF joj sada prognozira rast od 2,5 posto i stopu inflacije od 3,5 posto. 

Španjolska trenutno ima 'tehničku' vladu budući da prijevremeni parlamentarni izbori održani u srpnju nisu donijeli jasnog pobjednika. Tehnički premijer Pedro Sanchez pregovara sa separatističkim katalonskim strankama o potpori za novi četverogodišnji mandat.