na turneji

Španjolska do srpnja namjerava priznati Palestinu

02.04.2024 u 11:04

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u utorak novinarima da će Španjolska do srpnja priznati neovisnost Palestine, a da će u nadolazećim mjesecima i druge zemlje učiniti isto, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE

Sanchez se nalazi na bliskoistočnoj turneji u sklopu koje će posjetiti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju. Tijekom prvog dana je neformalno razgovarao u Amanu sa španjolskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava priznati Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla "stvoriti kritična masa" unutar Europske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sanchez je 22. ožujka u Bruxellesu razgovarao s premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine "kada se stvore odgovarajućuje okolnosti".

Izrael je poručio tim zemljama da "nagrađuju terorizam" i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Europska unija i arapske države su zajedničkom deklaracijom u studenome navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono s dvije međusobno priznate susjedne države. Izrael odbija to rješenje i nastavlja s okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španjolska već mjesecima promovira ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije s koje bi Izrael i Palestine otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije. Palestinu je dosad priznalo 139 zemalja svijeta.

sve osim nogometa