ODLUKA SUDA

Spaljeni Kuran: Švedska policija trebala je odobriti prosvjede

12.06.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Švedska policija trebala je odobriti dva prosvjeda u veljači, koji su bili zabranjeni, a na kojima su prosvjednici planirali spaliti Kuran, odlučio je u ponedjeljak švedski prizivni administrativni sud, potvrdivši odluku suda prve instance

To je osjetljivo pitanje u Švedskoj nakon što je na prosvjedu u siječnju ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu spaljen Kuran. To je razljutilo Tursku koja blokira kandidaturu Švedske za NATO jer tvrdi da štiti kurdske militante u zemlji koje ona smatra teroristima.

Održavanje dvaju sličnih prosvjeda 6. i 9. veljače, na kojima je trebao ponovno biti spaljen Kuran, nije dobilo dozvolu policije u Stockholmu zbog rizika od remećenja javnog reda i mira.

Po policiji, spaljivanje Kurana sve je češći fenomen u zemlji zbog čega je Švedska postala "prioritetnija meta za napade".

Prosvjednici su se žalili na odluku, tvrdeći da im je prekršeno ustavno pravo na prosvedovanje.

Administrativni sud u travnju im je dao za pravo pa se policija žalila na tu presudu.

Prizivni administrativni sud u ponedjeljak je potvrdio ocjenu suda prve instance, zaključivši da sigurnosni rizici na koje se pozvala policija "nemaju dovoljno jasnu vezu" s okupljanjima o kojima je riječ.