BUDUĆNOST EUROZONE

Soros: Već je pet minuta iza ponoći!

11.09.2012 u 10:12

Bionic
Reading

George Soros ima ozbiljne medijske nastupe u zadnje vrijeme. Objavio je novu kolumnu Project Syndicate o tome kako bi Njemačka trebala voditi eurozonu (kao dobrohotni hegemon) ili je napustiti (i pustiti euro da padne na konkurentne razine). Također je napisao i esej o tome kako Njemačka još uvijek može popraviti stvari, iako je već 'pet minuta iza ponoći'

No jedna stvar kojoj se Soros stalno vraća jest tragedija njemačkog 'neshvaćanja o njihovoj vlastitoj ulozi u krizi'.

Dok Nijemci misle da su već učinili puno za periferne financije, činjenica je u tome, kaže Soros, da je Njemačka otpočetka napravila samo 'minimum'.

Soros se obrušio i na Italiju: 'Mario Monti je došao na vlast prošle godine kako bi reformirao stvari nakon katastrofe koju je za sobom ostavio Berlusconi. No budući da nije bilo institucija koje su bile spremne Montiju znatno smanjiti troškove zaduživanja Italije, Monti nije učinio puno toga i moglo bi ga se prozvati 'slabićem'.

'Da se Njemačka odmah na početku više angažirala i napravila reforme, ne bi izgubila ništa novca', smatra Soros.

'Sada je već pet minuta iza ponoći', tvrdi Soros.

Dodao je također da su 'opsjednutosti Nijemaca o izbjegavanju inflacije' (zbog traume iz weimarske ere) sada stvorile stambeni mjehur u Njemačkoj, zato jer su svi pohrlili u Njemačku koja je postala sigurno utočište.

Njegova jedina nada jest, kaže on, ogromna promjena stanja uma među njemačkim narodom.