projekcije

Plenković očekuje da će se inflacija spustiti na razinu one u eurozoni i EU-u

01.02.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će u ovoj i sljedećoj godini inflacija u Hrvatskoj biti na razini EU-a i eurozone

“Već iz mjeseca u mjesec imamo smanjivanje stope inflacije, trend se ubrzao, a u konačnici i u svim našim dokumentima o ekonomskim i financijskim projekcijama za budućnost. Hrvatska će i dalje smanjivati stopu inflacije i mislim da ćemo u ovoj i sljedećoj godini biti na razini Europske unije, kao i eurozone gdje će ta stopa biti među najnižima”, rekao je Plenković komentirajući objavu podataka Eurostata o kretanju inflacije.

Prema tim podacima, inflacija u siječnju pala je na 4,1 posto, mjesec ranije bila je 4,5 posto, a u studenom prošle godine 4,7 posto, dok je u kolovozu bila iznad 8 posto. Ali, to je i dalje među najvišim stopama u EU-u i eurozoni.

Plenković je istaknuo da će hrvatski BDP ove godine doći na preko 75 milijardi eura, što je gotovo 20 tisuća po glavi stanovnika.

“Podsjećam na početku našeg mandata bio 11 i pol tisuća eura. Dakle, to je enormno povećanje. Investicijski kreditni rejting je stabilan. Izgledi su u sve tri agencije pozitivni i nalazimo načine za financiranje svih obveza koje imamo na rashodnoj strani proračuna”, rekao je Plenković.

Podsjetio je i na izdavanje narodne obveznice trezorskih zapisa, što je bilo ponuđeno građanima sa sjajnim odazivom.

“I s te strane mislim da smo na dobrom pravcu i cijene energenata i dalje držimo niskima, što je preduvjet za stabilnost cijena i kod drugih proizvoda. I ja vjerujem da su ovo dobre vijesti za hrvatske građane i za hrvatsko gospodarstvo, a podsjećam da smo našim paketima dosad vrijednim 7,2 milijarde eura pomogli i građanima i gospodarstvu”, rekao je.