ŠVICARKA U OPATIJI

Sommaruga: Hrvati ne smiju biti diskriminirani

08.04.2014 u 20:25

Bionic
Reading

Ministrica unutarnjih poslova i pravosuđa Švicarske Simonetta Sommaruga danas je u Opatiji izjavila kako se s hrvatskim ministrima vanjskih i unutarnjih poslova Vesnom Pusić i Rankom Ostojićem suglasila da, vezano uz pravo slobodnog kretanja osoba, ne smije biti diskriminacije hrvatskih građana na švicarskom tržištu rada

U Opatiji, gdje sudjeluje na ministarskoj konferenciji o policijskoj suradnji u regiji, Sommaruga je kazala da su razgovori s hrvatskim ministrima protekli vrlo dobro i u vrlo prijateljskom ozračju.

Riječ je o problemu vezanom uz kvote hrvatskih radnika koji mogu pristupiti švicarskom tržištu rada. Naime, ubrzo nakon ulaska Hrvatske u EU, Švicarska i EU su parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

No, nakon referenduma u Švicarskoj u veljači 2014. godine, kojim je izglasano ograničenje imigracije u Švicarsku, taj, već parafirani protokol švicarska nadležna tijela nisu mogla potpisati. Time se pravo pristupa švicarskom tržištu rada onemogućava hrvatskim državljanima, unatoč tome što je omogućeno građanima drugih članica EU.

Ministar Ostojić danas je izjavio da Hrvatska potpuno uvažava švicarsko pravo na referendum kao dio njihove interne demokracije. No, s druge strane, Hrvatska kao punopravna članica EU ne može dopustiti da njeni građani budu diskiminirani, istaknuo je. 'Zbog toga smo s ministricom Sommarugom intenzivno razgovarali ja i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i informirani smo od švicarske strane da nastoje pronaći rješenje o kojem će prvo nas obavijestiti', dodao je.

Neprihvatljivim je ocijenio da se poništavaju dogovorene kvote za hrvatske građane, ističući da je to neprihvatljivo ne samo za Hrvatsku, nego i za EU. To bi ujedno izazvalo probleme i za Švicarsku, kazao je. 'Oni pronalaze rješenje, idemo u dobrom smjeru', naglasio je Ostojić.

Na novinarsko pitanje hoće li to biti privremeno rješenje, odgovorio je da se ne može znati kakvo će rješenje biti 'kad ga u ovom trenutku ne možemo ni iznijeti'. 'Za kvalitetno rješenje su zainteresirane obje strane, prije svega zbog prijateljskih i kvalitetnih odnosa', istaknuo je Ostojić.

Upitan narušavaju li ovi razgovori nadležnost EU u ovom pitanju, Ostojić je kazao da postoje dva pristupa rješenju problema. 'Može se držati nečega i nikad ne riješiti problem i drugi pristup, a to je da uvijek treba razgovarati da bi se riješio problem', kazao je, dodavši da, kada pregovara Hrvatska, pregovara i dio EU.