borba protiv raka

Sokol: Kohezijskim sredstvima osigurajmo jednaku zdravstvenih usluga u EU-u

28.09.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Kohezijska sredstva treba koristiti kako bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura zemalja članica i postigla jednaka kvalitete zdravstvene zaštite za sve građane Europske unije, istaknuo je hrvatski europarlamnta Tomislav Sokol ovoga tjedna na sastanku odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) sudjelovao je u ponedjeljak na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta u Bruxellesu, u razmjeni mišljenja s predstavnicima nacionalnih parlamenata o borbi protiv raka te je iz pozicije izvjestitelja EP-a u Odboru za regionalni razvoj (REGI) ukazao na važnost financiranja putem kohezijskih sredstava, izvijestio je ured zastupnika u utorak .

Sokol je izvjestitelj Europskog parlamenta na temu „Kohezijska politika kao instrument smanjenja nejednakosti u zdravstvu i jačanja prekogranične zdravstvene suradnje“ i zalaže se za jednaku kvalitetu liječenja u svim državama članicama Europske unije.

„Nejednakost razvijenosti EU u zdravstvenom smislu je činjenica te je stoga potrebno investiranje u zdravstvenu infrastrukturu putem kohezijske politike da bi se doista omogućio jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svim građanima Europske unije koji zaslužuju pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav. Hrvatski građani moraju imati jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kao i oni iz najrazvijenijih zemalja EU“, rekao je zastupnik Sokol, navodi s eu priopćenju ureda zastupnika.

„Zdravstvo općenito spada pod nacionalnu nadležnost država članica, ali Europska unija može i treba riješiti probleme koje države članice same ne mogu. Budući da postoje razlike u pristupu kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti između država članica, moramo koristiti financiranja putem kohezijskih sredstava u osnovnu zdravstvenu infrastrukturu, ali i u zdravstvene radnike, naročito u ruralnim krajevima s ciljem njihova zadržavanja u takvim područjima da bi svi stanovnici imali pravo na pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti“, istaknuo je zastupnik Sokol.

Na sjednici su se prezentirale najbolje prakse i iskustva s EU razine i razine država članica koja mogu doprinijeti boljoj stopi prevencije raka, podržati izvrsnost u istraživanju, poboljšati postojeće i potaknuti nove tretmane te osigurati jednak pristup skrbi kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, navodi se u priopćenju.