hrvatski europarlamentarac

Sokol se hvata u koštac s prešutnim prekoračenjem u EU parlamentu: Osigurat ću da potrošači više ne budu izloženi samovolji banaka

22.09.2021 u 19:28

Bionic
Reading

'Nova pravila koje je predložila Europska komisija u pogledu prekoračenja po računu ne štite potrošače u dovoljnoj mjeri', upozorava doc.dr.sc.Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta i izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za novu Direktivu o potrošačkim kreditima

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za novu Direktivu o potrošačkim kreditima doc. dr. sc. Tomislav Sokol priprema amandmane kojima će ojačati položaj potrošača u njihovom odnosu prema bankama i drugim financijskim institucijama, priopćili su iz Ureda ovog hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu.

'Problem je vrlo egzaktan. U ovom trenutku potrošači su izloženi riziku da kreditne institucije, odnosno banke, mogu zatražiti povrat iznosa prešutnog prekoračenja, a da pritom nisu dužne potrošačima omogućiti obročnu otplatu dugovanja. Dakle, potrošači su u tom smislu izloženi samovolji banaka. Iako je malo vjerojatno da bi se banke odlučile za takvo što, potrošači ne smiju biti u neizvjesnosti i potrebno ih je u takvim pravnim odnosima s bankama dodatno zaštititi.', kaže ovaj hrvatski eurozastupnik napominjući kako prijedlog koji je objavila Europska komisija ne rješava postojeći problem, a potrošače i dalje ostavlja nezaštićenima.

Zbog toga, kako nastavlja, priprema amandmane kojima će zaštiti hrvatske i ostale europske potrošače.

'Tako ću osigurati da potrošači više ne budu izloženi samovolji banaka i prisiliti kreditne institucije da u slučaju kad traže povrat prešutnog prekoračenja moraju potrošačima ponuditi mogućnost obročne otplate.', kaže Sokol koji je od stručnih i istraživačkih službi u europskim institucijama zatražio podatke o tome koliko građana u Europskoj uniji ima prekoračenja na tekućim računima.

'Ti podaci nužni su da bismo utvrdili u kojoj mjeri se potrošači koriste financijskim instrumentom prekoračenja i predstavlja li taj proizvod povećan rizik za potrošače. Nažalost, rečeno mi je da u ovom trenutku institucije ne raspolažu tom informacijom ali nacionalni podaci iz Francuske govore da se u toj državi članici gotovo polovica građana koristi dopuštenim prekoračenjem pri čemu je njih 60 posto prešlo u prešutno prekoračenje.

Unija dakle u ovom trenutku nema uvida u ozbiljnost problema s prekoračenjima koji je očito prisutan u čitavoj EU i zato koristim svoju poziciju pregovarača europskih pučana kako bih pozornost europskih institucija skrenuo upravo na ovaj problem.', dodaje ovaj hrvatski eurozastupnik. 

Hrvatska narodna banka objavila je u srpnju da je provela istraživanje prakse banaka te utvrdila da 70 posto potrošača s otvorenim tekućim računima na koje primaju redovna primanja, ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prešutna prekoračenja, a više od 95 posto svih prekoračenja čine prešutna prekoračenja, koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih prekoračenja i nerijetko iznose do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja.

'Analiza Hrvatske narodne banke pokazala je da je financijski instrument prešutnog prekoračenja, koji je trebao biti iznimka, postao pravilo u korištenju. U tim okolnostima postojeće europsko zakonodavstvo ne štiti potrošače u mjeri u kojoj bi trebalo i zato ću amandmanima odgovoriti na izazove s kojima se potrošači susreću u čitavoj Europskoj uniji.', zaključuje Sokol.