TRAŽE APARTHEID

Šokantni stavovi Židova o Palestincima

23.10.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Većina izraelskih Židova podržala bi diskriminaciju arapske manjine ako bi okupirana Zapadna obala bila pripojena Izraelu, pokazala je anketa koju je u utorak objavio dnevni list Haaretz

U slučaju aneksije radna mjesta u ministarstvima trebala bi biti rezervirana za Židove, drži 59 posto ispitanih, a 49 posto smatra da bi hebrejska država trebala Židovima dati prednost pred Arapima.

Anketa je pokazala da 42 posto izraelskih Židova ne bi voljelo stanovati u istoj zgradi s Arapima, a 42 posto ne bi željelo da njihova i arapska djeca pohađaju iste škole

Nadalje, 69 posto izraelskih Židova podržalo bi zakon kojim bi se pravo glasa uskratilo za 2,5 milijuna Palestinaca sa Zapadne obale, regije koje je 60 posto pod upravom Izraela.

Ispitanici ne bi voljeli s Palestincima dijeliti ni prometnice pa se 74 posto izraelskih Židova izjasnilo da ceste za Izraelce i Palestince budu odvojene na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi Haaretz

Ispitanici su pokazali da nemaju predrasuda prema eventualnom pripojenju Zapadne obale. U tom bi slučaju 47 posto izraelskih Židova podržalo preseljenje dijela arapske populacije iz Izraela (1,3 milijuna ljudi) na područja pod palestinskom vlašću na Zapadnoj obali.

Anketu je u rujnu proveo Institut Dialog sa sveučilišta u Tel Avivu na reprezentativnom uzorku od 503 osobe.

Zbog stalne blokade mirovnog procesa, mogućnost da Izrael pripoji dio ili čitavu Zapadnu obalu popularna je u manjem dijelu izraelske političke klase. Ideja dvonacionalne jedinstvene države nije nova i nju je do 80-ih godina zagovarao Palestinski oslobodilački pokret (PLO).

Palestinci su danas od toga odustali i traže neovisnu državu na područjima koja je Izrael okupirao 1967. godine: Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu i Pojasu Gaze.