PATNJE NACIONALNIH MANJINA

Šoja: Ni jedan službenik uskoro neće znati mađarski

16.10.2013 u 18:03

Bionic
Reading

Samo razgovor dat će rezultate tamo gdje postoje krizne situacije, jedan je od naglasaka iz današnje rasprave o provedbi Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2011.-2013. na saborskom Odboru za ljudska i prava nacionalnih manjina, koji je podržao izvješće o provedbi Plana

Iako Akcijski plan 'prati' ostvarivanje mjera na više područja, zastupnici su se najviše bavili pitanjem dvojezičnosti, odnosno ravnopravne službene uporabe jezika nacionalnih manjina.

Deneš Šoja (mađarska manjina) zauzeo se da Odbor nađe način i propiše razmjernu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi. Upozorava da u Baranji, gdje Mađari čine 20 posto stanovništva, za nekoliko godina ni jedan službenik u državnoj upravi u Belom Manastiru neće znati mađarski.

Šoja tvrdi da se zabrana zapošljavanja u državnim službama odnosi samo na 'provinciju', ne i na Zagreb i na ministarstva.

Ante Babić (HDZ) poručuje da se Ustavni zakon treba provoditi integralno, da nije suživot ako hrvatski policajci u Vukovaru moraju čuvati ploče s ćirilicom.

Taj je Zakon donesen kako bi se unaprijedio suživot, uzvraća Furio Radin

Melita Mulić (SDP) poručuje da netko ima političku odgovornost što se u mjestima, gdje nije sporan postotak srpske nacionalne manjine, skidaju dvojezične ploče. Netko je odgovoran što se stvorila ovakva politička atmosfera, naglasila je Mulić, a HDZ-ovi zastupnici uzvratili kako je to hrvatska Vlada.

Članovi Odbora suglasni su da do konca godine treba provesti mjere koje nisu ili su djelomično provedene – jedna od njih je i nadzor nad statutima jedinica koje po zakonu moraju urediti ostvarivanje prava na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš potvrdio je da je ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak zatražio razrješenje s tih dužnosti.

Ljevak je to učinio zbog osobnih razloga, no nije još razrješen, rekao je Šipuš.

Odbor je prihvatio Izvješće o radu Vijeća i Agencije za 2012. godine.