otvaranje pregovora

Sofija i Skoplje postigli 'velik napredak' u vezi nesuglasica

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2020 14:45
  • Objavljeno 03.11.2020 u 14:17
Ekatarina Zaharieva

Ekatarina Zaharieva

Izvor: EPA / Autor: VASSIL DONEV

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva kazala je u utorak da je postignut „velik napredak” u vezi povijesnih nesuglasica između Sofije i Skoplja, što bi Sjevernoj Makedoniji moglo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju EU-u

„Postigli smo velik napredak... ali još nismo stigli do točke da možemo reći 'da'”, kazala je na konferenciji za novinare, zahvalivši Njemačkoj na tome.

Njemačko predsjedništvo EU-a planira otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nakon što se usvoji pregovarački okvir na Vijeću za vanjske poslove 10. studenoga.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori te ga trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se pregovori formalno otvaraju.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas sastao se u ponedjeljak navečer u Berlinu s makedonskim i bugarskim kolegama ne bi li osigurao zeleno svjetlo Sofije, članice EU-a od 2007.

„Još imamo šansi... premda ne preostaje puno vremena, ali njemačko predsjedništvo jako je angažirano”, kazala je Zaharieva.

Bugarska vlada premijera Bojka Borisova čija članica je i nacionalistička stranka VMRO u zadnje je vrijeme zaoštrila ton, predbacujući Skoplju nespremnost da riješi povijesne nesuglasice između dviju zemalja i da traži postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

Zaharieva je precizirala da Bugarska od Skoplja očekuje „izjavu da (makedonske) javne institucije ne podržavaju pretenzije na postojanje manjine”.

Sofija smatra da je slavensko stanovništvo Sjeverne Makedonije bugarskog podrijetla. Bugarski ustav ne priznanje etničke manjine.

Bugarska odbacuje također termin „makedonski jezik”, smatrajući da je jezik Sjeverne Makedonije bugarski jer je proistekao iz bugarskih dijalekata.

Inzistira na formulaciji „službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, koju bi se usvojilo bilateralnim sporazumom o prijateljstvu.

Bugarska je prva država koja je priznala neovisnost Makedonije 1992. i podržala je kompromis između Skoplja i Atene o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je omogućilo toj zemlji da uđe u NATO u ožujku ove godine.

Bugarska protestira i protiv „govora mržnje” u školskim udžbenicima i medijima u Sjevernoj Makedoniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!