KAKO IZBJEĆI ZABRANE

Makedonski političari doktorirali vjenčanja u doba korone: Jedan se oženio u manastiru na Kosovu, drugi cijelu svadbu preselio u Istanbul!

20.10.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Nakon što je u kolovozu i rujnu u regiji zabilježeno više slučajeva širenja zaraze koronavirusom na svadbama, neke zemlje su zabranile organizaciju vjenčanja, a Sjeverna Makedonija ih je zabranila već na samom početku epidemije. No Makedonci ne bi bili Makedonci kad ne bi našli način na koji organizirati svadbu i u najteža vremena, a u tome prednjače - političari. Proteklog vikenda tamošnji mediji zabilježili su čak dvije svadbe u organizaciji poznatih političara: Jedna se dogodila u Turskoj, a druga na Kosovu

Sjetite se: potkraj kolovoza regiju su potresale vijesti o žarištima korone na svadbama s više stotina uzvanika. Dubrovački političari masovno su išli u samoizolaciju nakon svadbe HNS-ova gradskog vijećnika Miha Obradovića, na kojoj su se zarazili čak i mladenci. Hercegovačke Grude tresle su se nakon vjenčanja lokalnog poduzetnika sa 600 uzvanika, na kojemu je pjevao Zdravko Mamić, nakon čega je broj zaraženih višestruko skočio.

Snimka s vjenčanja u Grudama Izvor: Društvene mreže

No tada su brojke novozaraženih u regiji bile manje nego sada, a novi udar korone nametnuo je i nova ograničenja. Dok Hrvatska i susjedne zemlje problemu vjenčanja pokušavaju doskočiti neobičnim idejama poput Capakovih ograničenja za ples samo na mladence i njihove roditelje, u Sjevernoj Makedoniji vjenčanja su zabranjena od ožujka, kad je proglašena epidemija.

Svatko tko poznaje Makedonce zna koliko su vjenčanja važna u njihovom kulturnom kodu, pa ne čudi da se organizatori obiteljskih veselja na različite načine dovijaju da bi izbjegli ovu zabranu, a u tome prednjače političari, upravo oni koji bi te mjere zabrane trebali provoditi.

  • +2
Vjenčanje gradonačelnika skopske općine Centar, Saše Bogdanovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sloboden pečat

Proteklog vikenda puno je publiciteta privukla svadba gradonačelnika skopske općine Centar, Saše Bogdanovića, koji se vjenčao s nastavnicom Jelenom Braunović u manastiru Gračanica na Kosovu. Na fotografijama s vjenčanja, koje nam je ustupio najtiražniji makedonski dnevnik Sloboden pečat, možemo zapaziti da se uzvanici izrazito drže tradicije. Uz nevjestu, čija je vjenčanica u izvještaju sa svadbe opisana kao 'spoj tradicionalnog i modernog', posebnu pozornost javnosti privukao je metalni oklopnik, za koji dio javnosti u šali komentira da je 'jedini na svadbi koji nosi masku'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sloboden pečat

Ipak, čini se da su mladenci u silnom trudu da organiziraju tradicionalnu svadbu zaboravili na pridržavanje epidemioloških mjera. Na fotografijama ispred manastira baš nitko se ne pridržava propisanog razmaka, a na samoj ceremoniji u crkvi nitko nije nosio zaštitne maske. Mladoženja Bogdanović, inače član vladajućeg makedonskog SDSM-a, zbog toga je dobio gorku 'čestitku' Venka Filipča, ministra zdravstva koji je komentirao zbivanja na vjenčanju riječima: 'Nije stvar u tome da se izigra sustav. Mi dužnosnici moramo svojim postupcima pokazati primjer i apsolutno osuđujem ovakvo ponašanje.' Gradonačelnik skopske općine uzvratio mu je da su se na svadbi 'maksimalno pridržavali svih protokola, a broj uzvanika ograničen je na minimum. Zar da ostanemo nevjenčani? Ovo može trajati tri godine!' komentirao je.

Ništa manje zanimljiva nije priča s drugog vjenčanja, a organizirao ga je dugogodišnji parlamentarni zastupnik Saveza Roma u Makedoniji, Amdi Bajram. Romski političar, koji već desetljećima stoji uz vlast u Sjevernoj Makedoniji neovisno o tome tko je formira, nekoliko je puta odgađao vjenčanje svoje unuke Perjan čekajući da tamošnje zdravstvene vlasti ukinu zabranu njihovog organiziranja. Kako je nije dočekao, odlučio je preseliti cijelu svadbu u Istanbul, na brod koji krstari kanalom Bospor. Iz Makedonije je u Tursku putovalo čak 370 uzvanika, od njih 600 nazočnih na svadbi.

Ponosni otac mladenke, Bajramov sin Gabriel preko vikenda je na Facebooku objavio seriju videozapisa s vjenčanja, na kojima je prikazana raskalašena atmosfera uz glazbu, alkohol, ples, leteće novčanice, pa čak i laserski natpis na jednom od istanbulskih mostova 'Sretan brak'. Portal Glamur, koji je objavio fotografije s Instagrama nevjeste Perjan, veličao je njezin stajling opisujući je 'pravom princezom' te hvalio organizatora svadbe riječima kako 'Amdi ne bi bio Amdi da još jednom nije nadmudrio zakon'.

Iako vjenčanja u Turskoj nisu službeno zabranjena, nakon što su tekstovi o veseloj svadbi poput korone buknuli u makedonskim medijima, Gabriel Bajram ipak je sa svog profila obrisao sve snimke. Magazin Faktor prenosi izjavu Šabana Memetija, direktora Instituta za javno zdravlje, koji kaže kako povratnike s megasvadbe iz Turske nije moguće testirati na koronavirus jer za putovanja u tu zemlju nisu predviđena nikakva ograničenja. Kao što se vidi na rijetkim preostalim dostupnim snimkama, uzvanici na svadbi su se također - neograničeno zabavljali.