ima li gorčine?

Socijaldemokrati ostali bez partnera: 'Beljak je na mig Grbina izabrao opciju, to je legitimno'

06.03.2024 u 15:57

Bionic
Reading

Sklapanjem velike koalicije od deset stranaka, predvođenje SDP-om, bez svog koalicijskog partnera ostali su Socijaldemokrati, nova stranka satkana od bivših članova SDP-a

Među onima koji su dogovorili veliku koaliciju sa SDP-om nisu i Socijaldemokrati, stranka bivših članova SDP-a. No u velikoj koaliciji našlo se mjesto za HSS, koji je doslovce do jučer bio u predizbornom savezu 'Naša Hrvatska' sa Socijaldemokratima.

Iz stranke koju vodi Davorko Vidović sada su reagirali i priopćenjem. Vidović je pozdravio i smatra dobrodošlom jučerašnju najavu okupljanja stranaka od centra na lijevo jer takvo okupljanje je na tragu onoga na što su i Socijaldemokrati pozivali, poručuju iz te stranke.

No, upozorio je kako taj posao zahtijeva postojanje jasne vizije koja će te stranke držati na okupu, mogućnost da zatome taštine i osobne interese kao i da uspiju posložiti izborne liste što Vidović smatra najdelikatnijim dijelom takvih dogovora. Naglasio je kako Socijaldemokrati zagovaraju ozbiljnost u hrvatskoj politici i promjenu političke paradigme upravljanja zemljom.

'Hrvatska nakon 30 godina vapi za promjenom načina upravljanja i pozvali smo sve koji se slažu s tim da nam se pridruže u savez Naša Hrvatska. Naš cilj ne može biti da se makne HDZ, a da se pritom ništa ozbiljno ne promijeni. Potrebno je promijeniti koncepciju upravljanja Hrvatskom, a takav projekt zahtijeva ozbiljne ljude koji se neće spustiti na razinu političkog preživljavanja i kupovanja oporbenog saborskog mandata', istaknuo je Vidović.

Komentirao je i odluku Kreše Beljaka da se pridruži Grbinovoj koaliciji.

'Potpisali smo politički savez s HSS-om, a njihovi birači će odlučiti je li Naša Hrvatska za njih prihvatljiva ili ne. To što je Beljak na mig Grbina izabrao opciju za koju misli da mu jamči političko preživljavanje to je njegov izbor. To je legitimno u politici. Mi kao stranka idemo dalje i vidim dodatnu šansu da afirmiramo potpuno drugačiji pristup politici u odnosu na ono što imamo sada', kazao je Vidović.

Nadodao je kako u ovoj fazi Socijaldemokrati žele pokazati građanima kako su oni opcija koja želi okupljati poštene i pametne ljude kojima su vrata zatvorena u ovom sustavu klijentelističkog prisvajanja države i institucija.

'Mi želimo njima otvoriti prostor, a ne za partijske apartčike i poslušnike. Spremni smo razgovarati sa svima koji prihvaćaju naša načela. 30 godina upravljanja državom na ovakav način pokazalo je da HDZ to ne može napraviti jer je utemeljen na klijentelizmu, a ni SDP nije odolio pritisku ljudi koji u politici traže isključivo osobnu korist. Vrijeme je da Hrvatska počne razmišljati na drugačiji način i da se politički diskurs promijeni. Svi koji su spremni u tome sudjelovati naši su partneri', zaključio je Vidović.