okrugli stol

Socijaldemokrati o eroziji ljudskih prava u pandemiji: 'Vladajući su uzeli bazuku i ispalili je u ljudska prava'

28.06.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Klub Socijaldemokrati u utorak je organizirao okrugli stol 'Koje smo lekcije naučili u pitanju ljudskih prava tijekom covid krize u Hrvatskoj' na kojemu je upozoreno da je u pandemiji došlo do erozije ljudskih prava

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izvijestila je da je pripremila posebno izvješće o stanju ljudskih prava u pandemiji o kojemu će rapravljati i Sabor, a prezentirala ga je i na okruglom stolu.

'Ovo posebno izvješće o stanju ljudskih prava tijekom covid krize u Hrvatskoj, koje ćemo podnijeti Saboru, daje uvodni prikaz stanja, a potom izdvaja pojedina ljudska prava koja su bila posebno ugrožena tijekom pandemije', izvijestila je uoči skupa Šimonović Einwalter.

Riječ je o pravu na zdravstvenu zaštitu, pravu na rad, pravu na javno okupljanje i slobodu kretanja. 'Pratili smo i diskriminaciju kojoj su posebice bile izložene neke društvene skupine, poput starijih, mladih, osoba lišenih slobode', dodala je. Naglasila je da cilj tog izvješća nije da bude isključivo kritika nego da pruži platformu nakon čega se mogu raditi stručne analize.

Medicinski stručnjaci i akademska zajednica moraju dati analizu kako je doista reagirao zdravstveni sustav i odgovore na eventualno ponovno pogoršanje krize, dodala je. Ovo vjerojatno nije jedina ugroza i katastrofa koju možemo očekivati u budućnosti i ovo nam je prilika za učiti i graditi otpornije društvo za budućnost, poručila je pučka pravobraniteljica.

Predsjednica Kluba Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec ocijenila je da je za vrijeme pandemije covida došlo do erozije ljudskih prava. Nedopustivo je da, s jedne strane, štitimo ljude od virusa, a, s druge strane, onemogućavamo im široku dostupnost zdravstvenoj skrbi ili im oštro kršimo radnička prava, upozorila je.

'Bilo kakvo ograničavanje, smanjenje prava ne smije se dogoditi bez jasnih zakonskih okvira i bez da parlament kaže svoje', smatra Posavec Krivec.

Domagoj Hajduković poručio je da su za vrijeme pandemije 'vladajući uzeli bazuku i ispalili je u ljudska prava i dostignute standarde'.

Moramo izvući lekcije iz ove krize da nas neke nove ugroze ne uhvate nespremnima. Moramo riješiti zakonodavni okvir, protokole, nedorečenosti kako bismo izbjegli poteškoće i zbunjenost građana, što je posebno došlo do izražaja kod Zakona o radu i reguliranju rada od kuće, kazao je Hajduković. Dodao je da će, ako vladajući ne iniciraju da se ovi problemi riješe, oporba izaći sa svojim rješenjima.

Posavec Krivec potvrdila je novinarima da rade na osnivanju stranke, ali nije htjela otkrivati detalje. Neslužbeno se doznaje da će se osnivačka skupština održati 9. srpnja, a nagađa se da će se nova stranka zvati Socijaldemokrati, a da će im predsjednik biti Davorko Vidović, aktualni potpredsjednik Sabora.

Klub Socijaldemokrati, nastao nakon raskola u SDP-u, najveći je oporbeni klub u parlamentu i ima 18 članova, a trenutačno djeluju kao udruga. Nije izvjesno da će se svi zastupnici iz Kluba upisati u novu stranku, pogotovo s obzirom na činjenicu da iz SDP-a neke od njih vrbuju da se vrate u stranku iz koje su otišli.