SMJENA S PANTOVČAKA

SOA se oglasila o tvrdnjama Mate Radeljića da mu se prijetilo

21.12.2018 u 21:55

Bionic
Reading

SOA je u petak navečer reagirala na izjave Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji tvrdi da je ostavku morao podnijeti jer mu je prijetio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić

'SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh', stoji u izjavi za N1.

Dodaju i kako je '(p)ored zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske'.

  • +11
Mate Radeljić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati', navode.

Radeljić se u petak popodne oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da ga je SOA, po naredbama predsjednice, pokušala zastrašiti i natjerati da podnese ostavku. Odluku o razješenju priopćio mu je, kaže, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić u jednom zagrebačkom kafiću 5. prosinca.

'(P)osebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram - 'Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene', tvrdi Radeljić u pismu.

Nakon toga se, dodaje, sastao i s Kolindom Grabar-Kitarović.

'Rekla mi je (...) da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram - 'Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću', piše Radeljić u priopćenju poslanom malo prije večerašnjeg gostovanja predsjednice u Dnevniku HRT-a. U intervjuu je govorila o razrješenju Radeljića, ali njegove kasnije teške optužbe još nije službeno komentirala. Prema navodima visokog izvora s Pantovčaka za Dnevnik.hr, Grabar-Kitarović 'žali što je Radeljić na ovakav način dezavuirao sebe i funkciju koju je obnašao'.

Očitovanje Mate Radeljića za N1 je komentirao bivši predsjednik Ivo Josipović koji smatra da je to, ukoliko je istina, razlog za odlazak predsjednice. Bivša premijerka Jadranka Kosor poručila je da Kolinda Grabar-Kitarović treba reagirati na ove navode.

'Jako je važno znati što je Radeljić zgriješio nakon četiri godine vjernog služenja pa da sada mora otići', navela je Kosor dodajući da i Andrej Plenković mora reagirati.