SKIJANJE, DELICIJE…

Snježna pozivnica iz Gorskog kotara

27.01.2015 u 10:45

  • +16

Snježna pozivnica iz Gorskog, Begovo R. i Petehovac

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Novi snijeg koji je napadao proteklih dana u Gorskom kotaru, s mnogo bure, ipak je sve razveselio. Čini se kao da tek dolazi prava zima. Za sada pravu snježnu i ledenu atmosferu nalazimo u mjestima iznad tisuću metara nadmorske visine

U Begovu Razdolju kraj Mrkoplja ima skoro pola metra snijega, a slično je i na vrhu Petehovcu iznad Delnica gdje je skijaška i sanjkaška sezona počela u velikom stilu, s puno posjetitelja. I to ne samo s gostima koji su požurili na ski staze, već ima puno šetača i planinara koji su u ovim idiličnim krajevima pronašli nešto za sebe. Izletnici tu mogu popiti i vrući čaj, a oni koji žele ostati koji dan više, smještaj mogu potražiti kod privatnih iznajmljivača, naravno – uz bogatu ponudu hrane iz domaće kuhinje.

Begovo Razdolje je i najviše selo u Hrvatskoj (1078 m), s prekrasnim šumskim stazama koje su po zimi posebno očaravajuće s pogledom na zapadne obronke Bjelolasice. Planinski centar Petehovac (1098 m) ima skijalište i sanjkalište, a udaljeno je autom desetak minuta od Delnica. Ovdje se, pak, na svježem zraku uz puno snijega može uživati i u finim delicijama i slasticama, uz obavezno kuhano vino.

Ski staza je duga oko 400 metara i zbog širine i samo jednog većeg nagiba idealna je za sve skijaše, pa i one s prvim ski koracima. Tu je i mala vučnica nazvana 'tanjurić' - nije prebrza i lako je uhvate i djeca. Staza i sanjkalište su blizu jedno do drugog i roditelji mogu istovremeno skijati i nadzirati djecu na sanjkalištu. Skijalište ima i ratrak, stroj koji 'njeguje' stazu, što ulijeva sigurnost skijašima jer znaju da je staza sređena i da mogu bezbrižno uživati u zimskim radostima s djecom.