IZVANREDNO STANJE U OKLAHOMI

Snježna oluja odnijela 23 života u SAD-u

29.01.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Najmanje 23 osobe izgubile su život u snježnom nevremenu s ledenom kišom koje je pogodilo središnji i sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država. Izvanredno stanje proglašeno je u 77 okruga Oklahome

OKLAHOMA CITY - Više od milijun potrošača ostalo je bez električne energije, a dogodilo se i stotinjak prometnih nesreća, priopćila je Nacionalna meteorološka služba. Od Oklahome i Arkanzasa do Marylanda i Mainea, nevrijeme je osim ljudskih žrtava izazvalo i veliku materijalnu štetu.

Guverner Oklahome Brad Henry proglasio je izvanredno stanje u 77 okruga.

Snijeg je zarobio Washington, Baltimore i Philadelphiju. Meteorološka služba predvidjela je dulja razdoblja ledene kiše i poledice, koja je izazvala znatne teškoće na sjeveru Teksasa.

Škole su u mnogim dijelovima SAD-a zatvorene, uključujući i one u Washingtonu. Ta odluka iznenadila je predsjednika Baracka Obamu, čije kćeri također ne pohode nastavu.

'Zar zbog malo leda? Izgleda da ćemo morati očvrsnuti Washington', našalio se Obama na početku sastanka s direktorima 13 velikih američkih tvrtki u Bijeloj kući.

'Moja djeca kažu da se u Chicagu nastava nikada ne prekida', rekao je Obama. Chicago je poznat po izuzetno oštrim zimama.