NEVRIJEME ZAHVATILO HRVATSKU

Snijeg kod Zadra, olujno jugo hara uz obalu

03.03.2016 u 15:00

  • +2

Građani se nastoje boriti kišobranima protiv jakog vjetra i kiše

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Bionic
Reading

Početak četvrtka pokazao je da su se obistinile jučerašnje prognoze meteorologa, Meteoalarma koji je dobar dio Hrvatske za danas obojio u žuto i narančasto, ali i stihovi Zorana Vakule koji je u svojem Meteo kutku napisao 'Danas imamo gotovo pa vremensku idilu, a sutra ćemo vidjeti atmosfere silu!'

Nakon jučerašnjeg proljetno toplog i uglavnom sunčanog dana, u Hrvatskoj je jutros zavladalo gotovo zimsko vrijeme. Pulu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme s tučom, a potom i pljuskom. U središnjim dijelovima Istre i u gorskim krajevima, a ponegdje i uz obalu, u zaleđu Zadra i Šibenika, u Drnišu, Kninu i Golubiću pao je snijeg. Na Puntijarki i na Zavižanu bio je umjeren, a u Pazinu čak i jak. Snijeg je u Pazinu sada već prešao u kišu.

Na Jadrana puše jako, mjestimice i olujno jugo čija brzina povremeno prelazi 70 km na sat.

U 10 h živa je na Zavižanu pala na -1,8ºC, a slično hladno bilo je i u središnjem dijelu Istre. Na sjevernom Jadranu temperature su se kretale od 1 do 6ºC, a u Dalmaciji od 6ºC u Zadru do 14ºC u Dubrovniku. Hladna masa zraka iz Istre se postupno premješta prema Kvarneru.

U Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj pada kiša no od poslijepodneva kiša bi mogla prijeći u snijeg, a moglo bi biti i snažnog vjetra. Meteoalarm za zagrebačko i karlovačko područje najavljuje mogućnost poledice, susnježice i snijega visine do 10 cm, uglavnom u višim krajevima. Oko Gospića moglo bi ga napadati i do 30 cm.