7,6 stupnjeva

Snažan potres pogodio Filipine: Očekuje se tsunami na Filipinima i u Japanu

02.12.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Potres magnitude 7,5 pogodio je Mindanao na Filipinima u subotu, priopćio je EMSC. Epicentar je bio na dubini od 63 km , a očekuje se da će tsunami uskoro pogoditi Filipine i Japan.

Filipinska seizmološka agencija PHIVOLCS rekla je da bi valovi tsunamija mogli pogoditi Filipine do ponoći po lokalnom vremenu (17:00 po hrvatskom vremenu) i mogli bi trajati satima.

Američki sustav upozorenja na tsunami rekao je da bi duž nekih filipinskih obala mogli biti valovi do 3 metra iznad razine plime.

'Brodovi koji su već na moru tijekom ovog razdoblja trebali bi ostati u dubokim vodama do daljnjeg', poručili su iz PHIVOLCS-a, tražeći od ljudi koji žive u blizini obale istočnih provincija Surigao Del Sur i Davao da se 'odmah evakuiraju' ili 'presele dalje u unutrašnjost'.

Japanska televizija NHK rekla je da se očekuje da će valovi tsunamija visoki do jednog metra doći do zapadne obale Japana malo kasnije - do 1:30 ujutro u nedjelju (17:30 po hrvatskom vremenu u subotu).

Geografski institut SAD-a procijenio je da je potres bio magnitude 7,6 i dubine od 32 km.

Iz PHIVOLCS-a kažu očekuje značajnu štetu od samog potresa, ali i upozoravaju na naknadne potrese.

Raymark Gentallan, lokalni policijski načelnik obalnog grada Hinatuan u blizini epicentra potresa, rekao je da je u tom mjestu nestalo struje, ali timovi za hitne slučajeve još nisu dobili dojave o žrtvama ili šteti.

Potresi su česti na Filipinima, koji leže na "Vatrenom prstenu", pojasu vulkana koji okružuje Tihi ocean koji je sklon seizmičkoj aktivnosti.