MICAH JONHNSON

Snajperist iz Dallasa služio je u Afganistanu

08.07.2016 u 21:05

Bionic
Reading

Muškarac identificiran kao glavni ubojica policajaca u Dallasu je Micah Xavier Johnson, koji je služio u vojnoj postrojbi u Afganistanu od studenoga 2013. do srpnja 2014., objavila je u petak američka vojska

Vojska je objavila da je 25-godišnji Johnson bio tesar i zidar u 420. brigadi inženjerije u Teksasu, rekla je glasnogovornica američke vojske Cynthia Smit.

Prema američkim medijima taj crni mladić koji je živio u Mesquiteu u predgrađu Dallasa nije bio kažnjavan i nije povezan ni sa kakvom radikalnom skupinom.

Najmanje jedan snajperist ubio je petero te ranio još sedmero policajaca u koordiniranom napadu koji je završio kad je policija bombom u zoru ubila napadača koji im je rekao da želi ubijati bijele policajce, objavili su dužnosnici u petak.

Napad se dogodio pri kraju jednog od više prosvjeda diljem SAD-a protiv prošlotjednih ubojstava dvojice crnaca, posljednjih te vrste u nizu ubojstava koje su stvorile pokret Životi crnaca su važni. Pokret je osnovan u srpnju 2013., te vodi kampanje i prosvjede protiv nasilja nad crncima.

Policija je zasjedu, koja se dogodila u četvrtak navečer, opisala kao pomno planiranu te je objavila da su pritvorili troje ljudi prije no što su, nakon dugog obračuna u garaži u centru grada, ubili četvrtog osumnjičenog.

Šef policije u Dallasu David Brown je rekao je da je ubojica policajaca tvrdio da je djelovao sam.

Prema priopćenjima iz američke vojske, rezervist Micah Johnson bio je mobiliziran u tri navrata od 6 mjeseci do godinu dana između 2009. i 2015. u 420. u brigadi sa sjedištem u Seagovilleu u Teksasu.

Napad se dogodio u tjednu u kojem je policija ubila dvojicu Afroamerikanaca, u Baton Rougeu u Louisiani, te u okolici Minneapolisa. Ubojstva, koja su trenutno predmet istrage, pokrenule su napetosti o pitanjima rase i pravde u SAD-u.

Pucnjava je počela pri kraju prosvjeda, a sudionici su u panici bježali gradskim ulicama.

Bio je to najsmrtonosniji dan za američku policiju od napada na Washington i New York 9. rujna 2011. Napad se dogodio u prometnom dijelu Dallasa prepunom restorana, hotela i državnih institucija.

Ukupno je ustrijeljeno 12 policajaca i dva civila, rekao je gradonačelnik Dallasa Mike Rawlings. Među ustrijeljenim policajcima su tri žene, dodao je.