SVE OČEKIVANO

Smuda objavio konačni popis Poljaka za Euro

27.05.2012 u 19:24

Bionic
Reading

'Ovo je najteži trenutak u mojoj trenerskoj karijeri', izjavio je Smuda, aludirajući na činjenicu da se morao zahvaliti trojici igrača koji su bili na prvom popisu

Izbornik poljske nogometne reprezentacije Franciszek Smuda objavio je konačni popis od 23 igrača za Eurpsko prvenstvo, kojem je njegova zemlja jedan od dva domaćina, uz Ukrajinu.

'Ovo je najteži trenutak u mojoj trenerskoj karijeri', izjavio je Smuda, aludirajući na činjenicu da se morao zahvaliti trojici igrača koji su bili na prvom popisu.

Nesretnici su braniči Tomasz Jodlowiec iz Polonije i Kamil Glik iz talijanskog novog prvoligaša Torina, te napadač Legije iz Varšave Michal Kucharczyk.

Novo ime na popisu je Grzegorz Sandomierski, vratar belgijskog Genka, koji će zamijeniti Arsenalovog golmana Lukasza Fabianskog. Rezervni vratar Arsenala i reprezentacije (nakon Wojciecha Szczesnyja) ozlijedio je rame na treningu.

'Velika šteta za njega. Bio je u dobroj formi, vidjelo se to na treninzima', veli Smuda.

Napadač Robert Lewandowski, vezni igrač i kapetan reprezentacije Kuba Blaszczykowski i branič Lukasz Piszczek, sva trojica iz redova njemačkog prvaka i osvajača Kupa Borussije iz Dortmunda, velika su snaga domaćina Eura.

'Oni čine našu okosnicu momčadi', složio se izbornik.

Poljaci su na pripremama u Austriji ostvarili dvije pobjede ovoga tjedna na pripremnim utakmicama, obje s 1-0, protiv Latvije i Slovačke. Zadnju pripremnu utakmicu odigrat će sljedeće subote u Varšavi protiv Andore.

Na Euru su u skupini s Grčkom, Češkom i Rusijom. Prvi nastup imat će 8. lipnja u Varšavi protiv Grčke. Budući da ih nije bilo na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, te da kao domaćini nisu igrali kvalifikacije za Euro, bit će to njihova prva službena, natjecateljska utakmica nakon 968 dana…

'Jasno da imamo šanse proći skupinu i plasirati se u četvrtfinale. Najvažnija nam je prva utakmica protiv Grčke', zaključio je Smuda.

vratari: Wojciech Szczesny (Arsenal), Przemyslaw Tyton (PSV Eindhoven), Grzegorz Sandomierski (Genk)

braniči: Sebastian Boenisch (Werder Bremen), Marcin Kaminski (Lech), Damien Perquis (Sochaux), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Marcin Wasilewski (Anderlecht/), Jakub Wawrzyniak (Legia), Grzegorz Wojtkowiak (Lech)

vezni igrači: Kuba Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Dariusz Dudka (Auxerre), Kamil Grosicki (Sivasspor), Adam Matuszczyk (Fortuna Düsseldorf), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), Rafal Murawski (Lech), Ludovic Obraniak (Bordeaux), Eugen Polanski (Mainz), Maciej Rybus (Terek Grozni), Rafal Wolski (Legia)

napadači: Pawel Brozek (Celtic), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Artur Sobiech (Hannover)