LEDENI ZAGRLJAJ

Smrznulo se Vransko jezero i zarobilo uginule ptice

12.02.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Najveće hrvatsko jezero, Vransko jezero, zaleđeno je gotovo u cijelosti. Počelo se lediti još prije desetak dana, kada su se temperature spustile ispod ništice, a rekordnih je bilo minus sedam stupnjeva

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača tvrdi da se ptice uglavnom skupljaju na malim preostalim dijelovima jezera koje još uvijek nije pod ledom, a nema informacija o masovnom ugibanju ptica. Dodao je da unatoč velikim temperaturnim minusima bilježe i dolazak ptica, mahom divljih guski i patki, očito iz krajeva gdje je još hladnije.

'Temperature su posljednjih dana od minus tri do minus sedam ispod nule. Počelo je smrzavati prije desetak dana, no iako je zaleđivanja bilo i prije tri godine, nije bilo kao sada, kada je led deblji od pet centimetara. Pojedini mještani sela uz Park prirode šeću se po jezeru i apelirao bih na njih da to ne rade jer mogu upasti u jezero', rekao je Ivica Prtenjača, dodajući da led, odnosno oštra zima, neće imati negativne učinke za ribu u Vranskom jezeru, osim eventualno za ciple.