SUĐENJE GOLEMOVIĆU I OSTALIMA

Smoković: 'Državno odvjetništvo je najgora državna služba'

09.05.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Dražen Golemović, građevinski poduzetnik iz Varvara kod Poreča i prvooptuženi u akciji Ipsilon, koji se prije dva dana, nakon godinu i sedam mjeseci bijega u BiH, predao hrvatskim vlastima na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na današnjoj je sudskoj raspravi u Rijeci priznao krivnju

Tereti ga se za osam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja i kazneno djelo davanja mita. Do uhićenja, u svibnju 2009, živio je u Istri s udovicom likvidiranog Vjeke Sliška i djecom te u okolici Poreča izgradio nekoliko desetaka luksuznih vila. Četiri mjeseca proveo je u riječkom pritvoru, nakon čega je pušten te je otišao u BiH. Međutim, USKOK je zatražio njegovo ponovno zatvaranje pa je, budući da nije pronađen na hrvatskoj adresi, za njim raspisana međunarodna tjeralica. Preko odvjetnika je iz BiH poručivao da nije u bijegu te da će doći na suđenje, što je i učinio.


Osim njega, krivnju je danas priznalo još petoro optuženih, koji se terete da su iskorištavajući svoj položaj i ovlasti, od veljače 2007. do travnja 2009. za Golemovića pribavljali podatke iz službenih policijskih evidencija, obavještavali ga o postupanju policije i inspektorskih službi, kao i o pripremama i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima Istra Rustica i Citygreen. To su policijski službenici Nedeljko Mijošek, njegova supruga Sonja Štević-Mijošek, Ante Bralić i Ivica Šoštarić te ondašnji pročelnik pazinske Porezne uprave Elvis Drandić.

Privnavši krivnju po svim točkama optužnice, svi su ustvrdili da nisu bili svjesni da čine bilo kakvo kazneno djelo te da su bili nesmotreni. Troje optuženih, policajac Željko Muller, carinik Silvano Legović i bivša pazinska općinska državna odvjetnica Davorka Smoković, koje se tereti za ista nedjela, negirali su krivnju.

Osmookrivljena Smoković je na otvorenoj raspravi izjavila da je Državno odvjetništvo najgora državna služba te zatražila izuzeće zamjenice ravnatelja USKOK-a Sajonare Čuline, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića jer sumnja u sudski postupak, zbog, kako je rekla, kontinuiranog vršenja pritiska u posljednjih mjesec dana od strane Golemovića i odvjetničkog lobija da sve prizna u paketu, zajedno s ostalim optuženicima.

Odvjetnik Goradan Preglej iz odvjetničkog ureda Veljka Miljevića, s kojim se i sastala u kafiću u Žminju, rekao joj je da će u protivnom dobiti deset mjeseci zatvora i nudio joj novčanu naknadu, a Golemović ju je, rekla je, nazivao i tražio da razgovara s ljudima iz Miljevićevog ureda koji su navodno dobri s Bajićem, Cvitanom i Čulinom, a spominjao je i svog odvjetnika Vlatka Vrkića.

Kazala je i da je odvjetnik Goran Gatara, preko bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, tražio da s njom popriča, a navodno je razgovarao s predsjednikom Županijskog suda u Rijeci Veljkom Miškulinom te s njim već dogovorio kako će slučaj završiti.

Zbog svega toga je, rekla je, u petak, 6. svibnja, podnijela prijavu policiji u Zagrebu. Sajonara Čulina joj je poručila da se zahtjev za izuzećem ne može dati kada rasprava već počne te da ona, kao i njezin šef i glavni državni odvjetnik nisu učinili ništa zbog čega bi bilo zakonski tražiti njihovo izuzeće.

Zahtjev bivše državne odvjetnice Smoković za izuzećem Čuline, Cvitana i Bajića sudsko vijeće, kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić, nakon pauze je odbilo te nastavilo s ispitivanjem optuženih.

Suđenje se nastavlja 6. lipnja.